Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi izjavio je danas u Tirani da je Kosovo "lider u regionu u borbi protiv radikalizma, vjerskog ekstremizma i terorizma".

"Bezbjednost je jedna od glavnih tema ovog sastanka. Kosovo je danas poznato kao lider u regionu u borbi protiv radikalizma, vjerskog ekstremizma i terorizma", kazao je Thaçi na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.
Thaçi je rekao da punopravno učešće Kosova na tom skupu pokazuje da je Kosovo postalo "izvoznik mira i stabilnosti".
"Priznanje Kosova kao zemlje učesnice na ovom forumu treba da posluži kao primjer i za druge forume u koje Kosovo želi da se učlani. Mi pozivamo i zemlje članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da podrže Kosovo u učlanjenju u druge regionalne i međunarodne organizacije ka kojima stremimo", rekao je Thaçi.
Dodao je da će ta uloga Kosova biti potvrđena i na slijedećoj konferenciji ministara spoljnih poslova i infrastrukture zemalja Zapadnog Balkana, u Prištini 25. marta, kao nastavak Bečkog samita.
Thaçi je pozvao sve članice Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi da priznaju napredak postignut na Kosovu i da podrže njegovo uključivanje u sve procese i inicijative.