Mandat Eulexa koliko suda

Kosovski tehnički tim je završio izvještaj koji se odnosi na zakon koji je predložila EU za formiranje Specijalnog suda. Kosovski ustavni sistem biće ugrožen ukoliko nacrt zakona bude implementiran.

"Koha ditore" piše da je pronađena i jedna "namještaljka" u odredbi, da će mandat Eulexa trajati koliko i Specijalni sud. Izraženo je protivljenje i dat je niz prijedloga za izmjene.
Između ostalog je traženo da manat suda bude četvorogodišnji i da se kazne izdržavaju na Kosovu. Traženo je i da dva termina ne figuriraju u tom zakonskom paketu - "Genocid" i "Dick Marty"  
Zvaničnom Briselu je na papir stavljeno protivljenje sadržaju zakonskog paketa za Specijalni sud.
Tehnički tim koji je formirala predsjednica Atifete Jahjaga i koji vodi ministar Hajredin Kuçi razmatrao je sve ustavne i zakonske izmjene koje je predložila Evropska unija i navela niz neslaganja. Izvještaj ovog tima na 18 strana je obezbjedila "Koha Ditore".
U njemu se iznosi mišljenje da sve izmjene treba uraditi tako da se ne ugrozi suverenitet Kosova i postojeća institucionalna i zakonska struktura.
Kosovski tim je našao da se ustavni sistem Kosova ugrožava implementacijom čitavog zakonskog paketa za Specijalni sud koji je sponzorisala EU. Osim toga, ugrožava se i funkcionisanje Ustavnog suda i kosovskog pravosudnog sistema.
Pronađena je i jedna "namještaljka", uz pomoć jedne odredbe mandat Eulexa će trajati koliko i Specijalni sud. Izraženo je protivljenje i dat je niz prijedloga za izmjene. Između ostalog je traženo da mandat suda bude četvorogodišnji i da se kazne izdržavaju na Kosovu .
Takođe su iznijeta i još dva opšta zahtjeva: Da se maksimalno očuva jurisdikcija Kosova nad specijalizovanim vijećima i tužilaštvom, što u načelu znači da Kosovo treba da bude sjedište i zemlja u kojoj će biti vođena većina postupaka, i da se izbjegne stvaranje novih struktura koje prevazilaze domaće institucije, osim kada je to baš neophodno. 
Izvještaj kosovskog tima biće predstavljen u četvrtak.