Kosovo dobilo nacrt dokumenta

Kosovo je dobilo nacrt dokumenta koji je sastavila EU u kome se navodi da u Specijalnom sudu neće biti albanskih sudija. Osjetljivi procesi će biti vođeni u Holandiji, a neophodna ovlašćenja i nadležnosti će delegirati EULEX-u.

Slučajevi koji će biti razmatrani u Specijalnom sudu koji će se baviti pretpostavljenim zločinima u periodu 1998. do 2000, neće biti povjeravani albanskim sudijama, prenosi list "Zëri".

Dva specijalizovana doma ovog Suda i Tužilaštva će biti u okvirima sudskog sistema Kosova, ali će osjetljivi slučajevi biti vođeni u inostranstvu, tačnije u Holandiji.

Specijalni sud koji će prvo imati četvorogodišnji mandat, sva neophodna ovlašćenja i mandate će delegirati EULEX-u.

To su neki od detalja predstavljenih u nacrtu dokumenta Evropske komisije u vezi sa tokom osnivanja Specijalnog suda Kosova koji treba da bude osnovan radi suđenja za pretpostavljene zločine tokom rata na Kosovu.

Neke od tih dijelova je u srijedu objavio ministar za pravosuđe Hajredin Kuçi koji i vodi tehničku ekipu u tom procesu. Rekao je da dokumenti u vezi sa osnivanjem Specijalnog suda treba da budu povjerljivi i da je to zahtjev Evropske komisije.

"Evropska Komisija je tražila da se ne objavljuju dokumenti o Specijalnom sudu. Ima ih predsjednica, premijer i ostali. Ti dokumenti su povjerljivi", rekao je Kuçi tokom podnošenja izvještaja Zakonodavnoj komisiji kosovskog parlamenta.

Predsjednica Komisije i poslanica pokreta "Samoopredjeljenje" Albulena Haxhiu, je rekla da se mnogo govorilo o tom sudu ali da komisija nije obavještena ni o najsitnijem detalju koji se na to odnosi.

Rekla je da je od Ministarstva za pravosuđe primila dokument označen kao povjerljiv.

"Nema nikakvog razloga da prijedlog o izmjenama ustava u nacrtu zakona bude klasifikovan kao povjerljiv. To su dokumenta zakonskog karaktera i javna su. Bilo bi dobro da nam objasnite zbog čega ste ga klasifikovali kao povjerljiv jer za to nemate nikakvu osnovu u bilo kojoj važećoj zakonskoj odredbi", rekla je Haxhiu.

Poslanici "Samoopredjeljenja" su najavili da će danas objelodaniti sadržaj dokumenta o Specijalnom sudu.