Suđenje za krivično djelo ratnog zločina

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću i još četvorici Srba nastavljeno je ispitivanjem svedoka optužbe Shefkija Kasimija (52).

Taksista iz južnog dijela Mitrovice u svom iskazu nije optužio Ivanovića da je odgovoran za smrt četvorice Albanaca 14. aprila 1999. godine u Ulici Miladina Popovića u južnom delu grada.
On je detaljno opisivao šta se tog 14. aprila događalo, rekao je da je video Olivera Ivanovića kako sedi na stepeništu jedne stambene zgrade u plavoj maskirnoj uniformi, na glavi je imao kapu, stavio je masku i nosio automatsku pušku. 
Opisao je događaj kada je četvoro od devetoro njegovih sunarodnika ubijeno, ali nije mogao da kaže ko je to naredio kao ni ko je rekao da se sa ubijanjem prestane. 
Na pitanje odbrane na kojoj je udaljenosti video Ivanovića svjedok je rekao da je to bilo između 20 i 30 metara i dodao da prije 1999. godine nije razgovarao sa optuženim. 
U iskazu datom prije 15 godina svedok je rekao da "ta osoba podsjeća na lice koje je bilo direktor Sportskog centra i da se bavio karateom", aludirajući na Olivera Ivanovića. 
Advokat Ljubomir Pantović iz tima za odbranu Olivera Ivanovića rekao je poslije suđenja da je svedok Shefki Kasumi bio neubhedljiv i da je danas u najvećem dijelu promenio iskaz koji je davao u istrazi. 
"Prije svega nije bio ubjedljiv po pitanju da li je Oliver Ivanović bio prisutan na mjestu zločina i na kraju je rekao da je imao sumnju da je Ivanović 14. aprila bio na mjestu zbog koga mu se sada sudi", rekao je Pantović. 
On je dodao da je utisak odbrane da "proces za sada ide dobro, ali je još uvijek na samom početku". 
Nebojša Vlajić, advokat koji brani Ivanovića, rekao je da ima više desetina, možda čak i stotinu svjedoka i objasnio da se prvo raspravlja o događajima iz 1999. godine, tužilac predlaže i izvodi svoje svjedoke, a poslije će se raspravljati o događaju iz 2000. godine, takođe sa svjedocima javne tužbe, a potom će advokati svih pet optuženih imati pravo da pozovu svoje svjedoke. 
Vlajić je dodao da se suđenje održava sedam dana u mjesecu što, smatra on, nije dovoljno. 
Kasumi je četvrti od ukupno osamnaestoro svjedoka koje je predložilo Tužilaštvo, u vezi sa događajima iz 1999. godine. 
Oliver Ivanović je optužen da je na Kosovu počinio krivično djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to djelo je višegodišnja. 
U sudnici su bili i optuženi Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović i otac i sin Ilija i Nebojša Vujačić. Suđenje će biti nastavljeno sutra ispitivanjem svjedoka optužbe Kadrusha Abazija.