Neophodna urgentna riješenja

Kosovo sedmu godišnjicu nezavisnosti dočekuje u socijalnim, ekonomskim, obrazovnim problemima, zajedno sa nepotizmom i korupcijom.

Kako piše dnevnik "Zëri", sloboda i nezavisnost su osnovni uslovi da bi država normalno funkcionisala.

“Kosovo se suočava sa teškim situacijama koje imaju tendencije pogoršavanja. Problemi se gomilaju tokom godina, a neophodna su urgentna rješenja“, navodi istoričar Frasher Demaj.

Prema njegovim riječima, Kosovo je dočekalo sedmu godišnjicu nezavisnosti sa manjkom suvereniteta, uz navode da partneri u prevazilaženju problema moraju da budu svi činioci, vlada, civilno društvo, opozicija, građani, ali da je odgovornost na vlasti.

“Postoje stvari koje čine region nestabilnim, terorizam u ime religije, visok nivo korupcije, nepotizam, zloupotrebe u svakom smislu, nedostatak socijalnog dijaloga... To ljude tjera u autobuse za Suboticu ili Siriju“, dodao je Demaj.

Historičar Jahja Drançolli ističe da se Kosovo suočava sa dugim procesom koji zahtjeva žrtvovanje i dug rad države u ime građana, uz dodatak da treba spriječiti pojedince koji se bore za moć, a ne za državu, napominjući da su male države, poput Kosova kroz historiju bile uništavane preko noći.

“Kosovo trpi probleme srpske agresivne i invazivne politike, a te poteškoće moraju da budu otklonjene što prije jer štete i Kosovu i Srbiji“, istakao je Jahja Drançolli.

Situacija na Kosovu je u posljednjih godinu dana bila na ivici velike krize, dugo se čekalo na formiranje vlade poslije izbora, ni među Albancima nije bilo konsenzusa, a sve se to odrazilo i na pregovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.