Ni nakon 7 godina od proglašenja nezavisnosti ništa

Sedmogodišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova većinu omladine zatekla je razočarane, očajne i nezadovoljne razvojem Kosova, posebno, što se, kako kažu ne stvaranju bolji uslova za omladinu i njhovu perspektivu.

U rubrici "Vox" Radio Slobodne Evrope oni kažu da su proglašenjem nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. očekivali da će stanje biti promjenjeno na bolje.

Po njima sedam godina nakon toga, nedostaju im mnoge stvari počev od posla, liberalizacije viza, kvalitetnog zdravtstvenog sitema i mnogo drugih stvari.

Luljeta Hoxha, 27 godina, završila je fakultet van Kosova i vratila se da bi doprinela Kosovu, a dodaje da se mnogi koji studiraju van Kosova više ne vraćaju.

"Kosovu, sedam godina nakon nezavisnosti nedostaje održivi sistem zapodšljavanja i motivacija, posebno za omladinu Kosova. Takođe, mogućnost daljeg školovanja s obzirom na to da smo svjedoci da veliki broj omladine ide van Kosova da studira i ne vraća se više. Možda bi trebalo da se otvaraju novi ogranci na Kosovu sa ciljem da omladina ostane na Kosovu. Meni lično nedostaje održivi sistem bezbjednosti, zdravstva i obrazovanja", rekla je Luljeta.

Kushtrim Haliti, 24 godine, profesijom ekonomista za rubriku "Vox" je rekao da na Kosovu nedostaje ekonomski razvoj.

"Mislim da je Kosovu potreban mnogo veći ekonomski razvoj i veće investicije građana u kosovskim institucijama. Smatram i da u zdravstvu ima prostora za poboljšanjem, a mislim da je obrazovanje na nivou", kazao je on i dodao da njima nedostaje liberalizacija viza i Evropa, zapošljavanje za studente koji završavaju fakultete.

I Arta Sejdiu smatra da bi se liberalizacijom viza zaustavio veliki talas kosovskih stanovnika koji napuštaju Kosovo na ilegalan način.

Student Fakulteta Psihologije Univerziteta u Prištini Artan Sadiku kaže da su nova radna mjesta neophodna, posebno za mlade ljude.

Dok Besa Mulla smatra da su od proglašenja nezavisnosti Kosova stvari veoma malo pokrenute i da, po njoj, ništa ne ide kako treba, jer su kao omladina očekivali velike promjene nakon nezavisnosti.

Obećanja kosovskih institucija da će stvoriti nova radna mjesta do sada nisu ispunjena. Za Kosovo se smatra da ima velik procenat omladine - po istraživanju Kosovo ima najveći procenat od 25 do 30 godina.

Kao posljedica nerazvijanja posljednjih mjeseci, kako se navodi, veliki broj omladine sa Kosova je migrirao u zemlje EU.

Kosovo nastavlja da bude jedino izolovano mjesto na Balkanu gdje i dalje nema liberalizacije viza, prenose mediji.