U lavini stradalo deset članova porodice Reka

Danas se navršavaju tri godine od tragedije u Restelici kada je snježna lavina odnijela živote deset članova porodice Reka.

U srijedu, 11. februara, navršavaju se tri godine od najveće prirodne katastrofe koja je u novijoj historiji zadesila Restelicu kod Dragaša. Toga dana je pod naletom snježne lavine stradalo 10 članova porodice Reka. Tragediju je preživjela jedino petogodišnja djevojčica Amsera Reka.
U vrijeme tragedije i neposredno nakon toga, Restelicu su posjetili mnogi predstavnci kosovskih institucija koji su obećavali pomoć postradalima. Međutim, sve se završilo na tome i, nakon tri godine, stanje je ostalo gotovo isto.
Humanitarno društvo "Restelica" sa sjedištem u Cirihu je tokom jeseni 2012. godine pokrenulo i sprovelo akciju čišćenja terena od posljedica lavine. 
U međuvremenu su se i mještani Restelice sami organizirali i sproveli akciju zaštite terena, tako što su izgradili zaštitne bedeme na najopasnijim dijelovima terena. 
Sanacija štete nastale tragedijom u Restelici je bila obaveza svih. Vlada Kosova je zakazala po ovom pitanju. Zakazali su svi koji su mogli više uraditi a nisu to učinili. To što će odgovornost prebacivati jedni na druge, neće puno pomoći onima koje je zadesila nesreća i kojima je pomoć i dalje neophodna. 
Iako je opština Dragaš formirala komisiju koja je izvršila kompletnu analizu situacije na terenu, pripremila projekat obnove oštećenih i izgradnju porušenih kuća, kao i projekat kompletne zaštite ugroženog terena, do danas ništa nije urađeno.
"Nažalost  nakon tri godine od tragičnog događaja, stanovništvo je i dalje u strahu, jer je opasnost  i dalje prisutna, s obzirom da ništa konkretno nije preduzeto za zaštitu stanovništa i spriječavanje opasnosti od lavina", kaže  za Gorapress predsjednik Komiteta za zajednice u Opštini Dragaš, i mještanin Restelice Velid Hadžisin.
On kaže da je bilo projekata sanacije potencijalnog odrona i sanacije tunela na ulazu u selo, nakon čega je opasnost po stanovništvo smanjena, ali da konkretnih projekata za zaštitu od lavina i dalje nema.
"Očekujemo od naših predstavnika u Skupštini i Vladi Republike Kosovo da krajnje ozbiljno shvate zabrinutost mještana Restelice i založe se za trajno rješenje problema. Takođe želim da napomenem da većina mještana sela koji žive u dijelu sela gdje se dogodila tragedija su trenutno evakuisani u unutrašnjost sela, kod svojih rođaka zbog straha od ponavljanja nečeg sličnog onome što se dogodilo prije tačno tri godine", istakao je Velid Hadžisin.