Bez otvorenih pitanja

Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi koji boravi u posjeti Crnoj Gori, rekao je da je prijateljstvo Kosova i Crne Gore veoma dobro i dugo i predstavlja model za druge zemlje.

On je naglasio i da je sreća što Crna Gora i Kosovo nemaju otvorenih pitanja. 
Tu tradiciju treba da čuvamo, poručio je Thaçi poslije sastanka sa crnogorskim kolegom Igorom Lukšićem.
"Ovdje sam da radim na unapređenju odnosa na političkom i ekonomskom nivou. Imamo iste ciljeve a to su ulazak u EU i NATO. Kosovo daje punu podršku Crnoj Gori za ulazak u NATO jer je to strateški interes za čitav region", kazao je Thaçi.
On je naveo i da je, što se tiče demarkacije granica, proces riješen više od 90 odsto i do proljeća će biti završen.
Prema njegovim riječima, Kosovo u potpunosti priznaje crnogorsku manjinu, a najavio je i da će uskoro crnogorska i hrvatska zajednica ući u Ustav.
"Raseljenim licima poručujemo da smo spremni da im pomognemo u povratku i obećavamo i finansijsku pomoć", rekao je Thaçi i najavio da će se danas vidjeti sa nekim porodicama i ohrabriti ih na povratak.
On je ocijenio i da ekonomsku saradnju Crne Gore i Kosova treba proširiti, posebno kada su posredi regionalni putevi.
Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić je kazao da su odnosi Crne Gore i Kosova sadržajni.
"Prošle godine je potpisano devet sporazuma i sve je to u interesu Kosova i Crne Gore. Thaçija sam informisao o statusu našeg puta u NATO i EU", kazao je.
"Na inicijativu kosovske Vlade nastavićemo priču o regionalnoj saradnji za poboljšanje infrastrukture", rekao je Lukšić, koji je zahvalio Thaçiju na zalaganju da se crnogorska manjina i ustavno prizna na Kosovu.
On je najavio i da će uskoro nivo otpravnika poslova Crne Gore na Kosovu biti podignut na nivo ambasadora, prenio je podgorički portal CdM.
Thaçi je sinoć kasno stigao u posjetu Crnoj Gori, a danas će još razgovarati i sa predsjednicima države, Skupštine i vlade Filipom Vujanovićem, Rankom Krivokapićem i Milom Đukanovićem.