Zbog neprijavljene imovine

Duda Balje, potpredsjednica Skupštine Kosova i poslanica ispred bošnjačke zajednice, trebala se danas pojaviti pred sudijom Osnovnog suda u Prizrenu.

Optužnica državnog tužioca je tereti za kazneno djelo "neprijavljivanje ili lažnog prijavljivanje imovine, prihoda, poklona, i drugih materijalnih koristi ili finansijskih obaveza", djelo kažnjivo po Kaznenom zakonu Kosova novčanom kaznom i zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina, prenosi kallxo.com
Poslanica Balje, prema optužnici državnog tužioca se tereti da je 28. marta 2013. godine u formularu za prijavu imovine, poslije vremenskog roka koji je odredila Antikoripcijska agencija u Prištini, koja obavezuje svakog visokog državnog zvaničnika, nije prijavila tačne podatke.
Duda Balje je prijavila samo osnovna primanja kao poslanice u iznosu od 17 hiljada i 856 eura, dok je u bazi podataka Skupštine Kosova utvrđeno je da su godišnji prihodi poslanice Duda Balje bili 24 hiljade 327 eura.
Odstupanje u odnosu na prijavljen prihod je 6 hiljada 471 eura. Tu razliku u prihodu je poslanica dobila na ime sudjelovanja na sjednicama i sastancima parlamentarnih odbora.
Po istoj optužnici u Osnovnom sudu u Prizrenu se tereti i poslanik Nait Hasani.