Ništa od obećanja

Zaposleni u državnoj upravi neće primjetiti nikakvu razliku, u odnosu na ovu godinu, u platama januara naredne godine. Obećano povećanje plata i za sljedeću godinu od 25 posto za državne službenike, koji se isplaćuju iz državnog budžeta, se neće dogoditi.

Povećanje plata u kategoriji budžeta u nacrtu budžeta za 2015. godine od 60 miliona eura neće izmjeniti ništa u vezi plata za narednu godinu.

"Povećanje ovog budžeta je predviđeno iz razloga što u budžetu za 2014. godinu nije predviđeno povećanje plata. Povećanje sume u kategoriji plata u nacrtu budžeta za 2015. godinu je urađeno s ciljem da povećanje plata koje je načinjeno prošle godine bude nastavljeno i ove godine, ali neće biti povećanja plata", rekao je izvor unutar Vlade. Prema njegovim riječima, povećanje zarada bi se moglo dogoditi ako nova vlada bude spremna da to učini.

"Iako u budžetu nije izvršeno povećanje plata, ono se može desiti kroz posebnu odluku", rekao je izvor.

Međutim, novi premijer Kosova, Isa Mustafa, ugasio je nade državnih službenika oko povećanja plata. On kaže da nema povećanja plata kako je obećao bivši premijer Hashim Thaçi. Rekao je i izgradnja autoputa Priština - Skoplje izgleda skupo, ali prema njegovim riječima, to ne može zaustaviti.

U intervjuu za Reuters kazao je da će smanjiti takse za neke biznise i ponudiće pogodne takse nekim biznisima koji stvaraju nova radna mjesta.

Kazao je da povećanje plata za 25 posto, koje je obećao Hashim Thaçi je nemoguće.

"Povećenje plata će doći u skladu sa ekonomskim rastom", rekao je on.

Predviđa se da ekonomija Kosova doživi rast od 3.5 posto u ovoj godini, a u 2015. godini da taj rast bude 4.1 posto.