Tokom ove godine otišlo 14 hiljada osoba

Cilj su im zemlje Zapadne Evrope u potrazi za boljim životom. Stotine prepunih autobusa sa Kosova u toku dana polazi na put prema Srbiji. Građani Kosova, gdje u većini dominiraju mladi, ali ima i žena i djece ne vide budućnost na Kosovu.

Oni prodaju ono što imaju i sebe vide u nekom drugom svijetu. Samo u toku ove godine 14 hiljada građana Kosova je zatražilo azil u zemljama Evropske unije. Francuska i Njemačka su dvije države u kojima Kosovari najviše traže azil.

Sociolozi pojašnjavaju da je siromaštvo jedan od glavnih razloga, kao i neperspektiva mladih. Istraživanja pokazuju da pesimizam raste iz godine u godinu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ima precizne podatke o broju onih koji traže azil u zemljama EU. Direktorka za medije u ovom ministarstvu, Roksana Qarri, rekla je da je do sada blizu 14 hiljada ljudi zatražilo utočište u tim zemljama. Prema njenim riječima najviše ima mladih.

"Tačne informacije o dobnim skupinama nemamo, ali obično su u pitanju odrasli, od 18 do 35 godina", rekla je Qarri za list "Tribuna".