Topla voda iz termoelektrane

Evropska unija je osigurala 30 miliona eura za projekat zagrijavanja glavnog grada Kosova.

Svake zime u Prištini se ponavlja ista priča - zbog problema s finansijama, radijatori su više hladni nego topli, pa brojne javne ustanove uopće ne rade, prenosi Al Jazeera.
Iako je udaljeno samo nekoliko stotina metara od gradske toplane, javno obdanište "Lule vera" grije se na struju. Tako već 15 godina. Zbog čestih restrikcija, zimi su znali i zatvoriti vrata.
"Grijanje na struju je privremena alternativa. Mi znamo sta ćemo raditi ako nestane struja. Najavljene su restrikcije struje jer kažu da će ove godine zima biti veoma hladna. Ako ne bude struje, možda ćemo biti prinuđeni da zatvorimo obdanište", kaže Fahrije Gashi, direktorica obdaništa.

Rješenje problema

Petina od više od 300.000 stanovnika Prištine priključena je na toplanu. No, njihovi  radijatori su zimi često hladni, nekad i cijeli mjesec. Struja je tako i dalje jedan od glavnih izvora grijanja.
Problem bi se uskoro trebao riještiti - 11 kilometara dugim cjevovodom radnici spajaju toplu vode iz obližnje Termoelektrane sa gradskom toplanom. Evropska unija osigurala je većinu od potrebnih 30 miliona eura.
„Godinama smo koristili mazut za grijanje vode. Dokazalo se da je nemoguće da se nastavi tako zbog veoma skupe cijene mazuta, a i zbog zagađenja zraka. Bilo je neophodno da se ulaže u ovaj projekat jer smo znali da postoji mogućnost da preko vodene pare zagrijemo vodu koja će grijati stanove, ustanove i tako će biti riješen problem grijanja u Prištini“, kaže Arsim Janova, direktor Termokosa.
Toplana više neće morati kupovati mazut.