Negativni efekti po privredu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je izrazio zabrinutost zbog političke krize i negativnih efekata po kosovsku privredu. Oni se ne slažu ni sa najavljenim povećanjem plata civilnim zaposlenima od 25 odsto od 1. januara 2015 godine, prenosi list "Zëri".

Međunarodni monetarni fond (MMF) ne podržava najave premijera Hashima Thaçija o povećanju plata civilnim zaposlenima za 25 odsto od sljedeće godine, jer po njihovom mišljenju u kosovskomm budžetu nema dovoljno prostora za pokrivanje tih troškova.

"Iz našeg ugla nema dovoljno prostora za novo povećanje plata od 25 posto. Ako pogledate, prethodnih godina plate su osjetno rasle, ali na jasnu štetu potrošnje za infrastrukturne projekte”, rekao je Jascques Miniane, šef misije MMF za Kosovo, u intervjuu za list "Zëri", tokom jesenjih sastanaka MMF-a u Vašingtonu.

On je govorio i o političkoj krizi u zemlji najavljujući negativne efekte na privredu Kosova.

"Da nije bilo političke krize sada bismo razgovarali o budžetu za 2015. godinu, pošto je budžet jedan od glavnih zakona vladavine u jednoj zemlji. Ovaj zakon u suštini stavlja na papir sve prioritete, odgovornosti i ključne smernice", rekao je Jascques Miniane.