Imala i laboratoriju za preradu heroina i kokaina

Valentina Tufina, koju je kosovska policija uhapsila u junu ove godine smatra se mozgom narkodilera koji razvijenu mrežu imaju od Latinske Amerike prema Evropi, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Tufina je poznata po nadimku Tetka, a putovala je na tri kontinenta samo u toku jednog mjeseca, a sve da bi trgovala heroinom i kokainom.

Prema izvorima iz Tužilaštva, ona je u roku od mjesec dana putovala sedam puta, i to u nekoliko zemalja Evrope, u Kinu, Australiju a zatim i u Sjedinjene Američke Države.

I pored toga što je iza rešetaka, Interpol je ovih dana objavio da je ona među hiljade ljudi za kojima je raspisana potjernica.

50- godišnjakinja, po struci hemijski inženjer je 23. jula putovala iz Tirane za Sloveniju. Vrijeme putovanja 1 sat i 20 minuta. Tog dana u svom "tranzitnom letu" ona je putovala iz Ljubljane za Njemačku, gdje se zaustavila na međunarodnom aerodromu u Minhenu.

24. jula ona je putovala za Peking iz Njemačke. Putovanje je trajalo 9 sati i 55 minuta. Sljedećeg dana, 25. jula 2013. godine, Valentina je iz Pekinga u Kini poletela za Šangaj Pudong. Međutim, Šangaj Pudong nije bio posljednja destinacija jer je tog istog dana otputovala za Melburn u Australiji.

Tužilaštvo za teška krivična dijela navodi da Valentina Tufina rukovodi količinom i cijenom kokaina smatrajući je "kasom budžeta", mrežom krijumčara kokaina.

Tetka je na Kosovu imala i laboratoriju za preradu heroina i kokaina.