Demantirao Hashima Thaçija

Ministar za finansije u tehničkoj vladi Besim Beqaj izjavio je da nacrtom novog budžeta nije predviđeno povećanje plata učiteljima i nastavnicima na Kosovu za 25 odsto od 1. januara sljedeće godine.

Povećanje plata nastavnicima i učiteljima za 25 odsto od januara 2015. godine onako kako je prije mjesec dana najavio premijer Hashim Thaçi nije predviđeno nacrtom budžeta za sljedeću godinu.

Besim Beqaj, je u intervjuu za list ”Zëri” rekao da će ukupan iznos plata za sljedeću godinu biti oko 550 miliona eura, isto kao i ove godine.

Beqaj je rekao da Kosovo prolazi kroz težak ekonomski period, ali da po njegovim riječima nema razloga za zabrinutost uprkos padu prihoda od Carine za oko 6 posto, ali i pada prihoda Poreske službe Kosova.

Politička blokada na Kosovu je po njegovim riječima glavni uzrok pada prihoda, ali i stranih investicija na Kosovu.

Ako se, kako je rekao, politička blokada nastavi i narednih mjeseci, Kosovo će se suočiti sa teškom finansijskom situacijom.

Ministar Beqaj kaže da u budžetskom smislu Kosovo neće imati problema sa platama u javnom sektoru, ali nije isključio mogućnost da će problema biti u proceduralnom pogledu.