Politički subjekti učiniće sve da do njih ne dođe

Politički subjekti učiniće sve da do novih izbora ne dođe, jer novi izbori neće donijeti neko naročito rješenje, izjavio je gostujući u Dnevniku RTK2 politički analitičar Dukagjin Gorani.

"Ponavljanje izbora podjednako odgovara i podjednako ne odgovara objema stranama (PDK-u i postizbornoj kolaciji). Izbori bi bili težak i delikatan test za obje strane, jer nijedna od tih partija ne bi svojevoljno ušla u izborni proces i sa sigurnošću zaigrala na pobjedu. Sa druge strane i jedni i drugi smatraju da će ponovni izbori obezbjediti veći legitimitet", smatra Gorani.

Komentarišući spekulacije za nastavak dijaloga Beograda i Prištine bez posrednika, Gorani smatra da bi nezavisne države trebalo da razgovaraju međusobno.

"Problem je da država Srbija ne priznaje postojanje Kosova kao samostalne države i samim tim bi biliteralni dijalog bez posrednika bio otežan", naveo je on.

"Dijalogom nijedna strana nije dobila ništa ili se ne vidi još uvijek u smislu normalizacije odnosa jer postoji paraliza implemetacije. Zbog gorućih unutrašnjih pitanja, objema stranama teško je da se koncetrišu na pitanja od regionalne važnosti i pitanja koja nisu popularna u javnom mnjenju, zbog čega se niko najradije u Srbiji ne bi bavio Kosovom, jer to ne donosi ni jedan politički poen i na Kosovu se niko ne bi bavio Srbijom, jer to škodi, u političkom smislu", objašnjava Gorani.

"Zbog nepostajanja političke volje za razgovorom Prištine i Beograda, međunarodna zajednica koja nije samo pokrovitelj, mora da utiče na to da se pronađe način i volja da se ovaj posao završi", naglasio je Dukagjin Gorani u Dnevniku RTK2.