Nakon Pokreta Samoopredjeljenje

Uslove za formiranje buduće Vlade Kosova koaliciji LDK, AAK i Inicijativa, ne postavlja samo Pokret "Samoopredjeljenje" već i predstavnici parlametarnih političkih subjekata, ali sa drugačijim zahtjevima, piše danas list "Koha ditore".

Tako "Lista Srpska" ima dva osnovna uslova, kako ih je nazvala ova partija, da bi glasala za bilo koga ko će formirati novu vladu.

To su momentalno formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i nesprovođenje privatizacije preduzeća koja se nalaze u srpskim opštinama (u šta ulaze "Trepča", Brezovica itd.), navodi list.

Predsjednik Liste Srpska Aleksandar Jablanović je kao ostale uslove pomenuo i vraćanja imovine srpskim crkvama na Kosovu, kao i omogućavanje što hitnijeg povratka svih proteranih Srba.
 
Kandidat za premijera koalicije LDK, AAK i Inicijativa Ramush Haradinaj negirao je da je srpska partija postavljala uslove, rekavši da ova zajednica sarađuje sa parlamentarnom većinom koju u konkretnom slučaju čini blok LDK-AAK-Inicijativa.

Haradinaj se izjasno za obnavljanje pregovora sa Pokretom "Samoopredjeljenje".
 
"Možemo da se vratimo tim pregovorima, jer su oni kao i formiranje vlade u interesu svih nas, čitavog albanskog političkog spektra, uključujući i Samoopredjeljenje", rekao je Haradinaj, poslije sastanka sa osporavanim predsjednikom Skupštine Kosova Isom Mustafom.

List "Zëri" piše da bez obzira na to što su predstavnici manjinskih zajednica na konstitutivnom zasjedanju Skupštine Kosova podržale koaliciju LDK-AAK i Inicijativa za izbor predsjednika oni se nisu odredili da li će podržati formiranje nove vlade.

Oni su rekli, kako navodi taj list, da će podržati bilo koju koaliciju koja ponudi bolje uslove manjinama, bez obzira da li se radi o koaliciji oko Demokratske partije Kosova ili koaliciji LDK-AAK-Inicijativa.

Aleksandar Jablanović, predsjednik liste Srpska koja je osvojila devet poslaničkih mjesta rekao je, kako prenosi "Zëri", da glasovi ove partije za Isu Mustafu ne pokazuju i kakva je njihova orijentacija u vezi nove vlade.

Uprkos tome što su parlametarne stranke koje predstavljaju manjinske zajednice u Skupštini Kosova, na osnivačkoj sjednici glasale za predsjednika Skupštine, kanidata koalicije LDK, AAK i Inicijativu, Isu Mustafu, one još uvijek nisu odredile s kime će uskladiti stavove oko formiranja nove vlade.

Oni kažu da će se pridružiti bilo kojoj koalicije koja nudi povoljnije uslove za manjine, bez obzira da li se radilo o koaliciji okupljenoj oko Demokratske partije Kosova ili koaliciji LDK, AAK i Inicijativa.

Aleksandar Jablanović, predsjednik Srpske liste, koja je osvojila devet mjesta u Skupštini, rekao je glasovi iz ovog subjekta za Isa Mustafu, ne znači orijentaciju sa kim će se ući u vladu.

"Ovo je bio samo akt koji je trebao osujetiti ponovo održavanje izbora na Kosovu. Mi smo ovo uradili samo kako bi se očuvala parlamentarna stabilnost, kako se ne bi išlo u nove izbore. Mi imamo parlamentarni klub sa 10 poslanika. Mi nemamo favorita među albanskim strankama. Ali mi smo potencijalni partner, kako jednoj tako i drugoj opciji. Vidjećemo koja je opcija spremna za iskreno pomirenje i suradnju, kao i izgradnju i jačanje institucija", rekao je Jablanović.

Sličnan stav je izneo i Mahir Yagcilar iz parlamentarne grupe "6+", koja je okupila šest poslanika koji predstavljaju ostale zajednice u Skupštini Kosova.

"Svakako, da ćemo se kao zajednice konsultovati. Sada smo jedna parlamentarna grupa '6+'. Međutim, stav, u principu, je bio da glasamo da se ne bi izbori ponovili, kao i taj da glasamo za onoga ko ima većinu", rekao je Yagcilar.

Ali, ipak, parlamentarne stranke koje predstavljaju manjine, su dale znake koji će biti njihovi uslovi koji će definisati njihovu orijentaciju za davanje svojeg glasa prilikom formiranja nove vlade.

Predsjednik Srpske liste, Jablanović, kaže da za subjekat čiji je on lider, su značajni principi na kojima bi se trebala formirati nova vlada, a pogotovo onih koji se odnose na interese Srba.

Prema njegovim riječima, za Srpsku listu nema važnosti koja će ministarstva voditi i ko će biti ministar, nego činjenica je da li će nova vlada poštovati interese Srba.

I Mahir Yagcilar također kaže da će se konsultovati unutar grupe "Šest plus" o eventualnim uslovima koje bi mogli dati bilo kojoj koaliciji koja će formirati vladu. No, prema njegovim riječima, siguran je da će se pridružiti onome ko osigura većinu za formiranje vlade.

"Mi kao '6+' ćemo sagledati i razgovarati, jer sigurno je da ćemo procjeniti koja strana ima većinu. Sada, sagledavamo razvoj i to da li ćemo tražiti nešto više i kako bi se ovo moglo realizovati", rekao je Yagcilar.