Tribunal za Kosovo do juna?

Međunarodna zajednica privodi kraju pripreme za formiranje specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, iako se Priština tome protivi, doznaje skopski "Dnevnik". Diplomatski izvor na koji se poziva list navodi da će se tribunal za Kosovo formirati prije parlamentarnih izbora, do juna, do kada će biti sastavljana i crna lista zločinaca, na kojoj će se vjerovatno naći i premijer Hashim Thaçi.

Jedan od argumenata međunarodne zajednice, prije svega EU, OSCE i SAD za formiranje Tribunala za Kosovo jeste nefunkcionalan sistem zaštite svjedoka, o čemu je u svom izvještaju još prije tri godine govorio evroposlanik u Savjetu Evrope, Švicarac Dick Marty, koji je naveo i niz zločina Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/UÇK).

Na namjeru međunarodne zajednice da formira specijalni tribunal za Kosovo prvi je reagovao Hashim Thaçi, kome se ta ideja nije svidela jer, kako je rekao, "Kosovo ima svoje pravne institucije, pa zato nema potrebe za tribunalom".
 
Diplomatski predstavnik u Prištini, na koga se poziva "Dnevnik", kaže da je retorika Thaçija očekivana, i dodaje da će tribunal biti formiran i pored toga što će kosovski lideri vikati "ne".

"Vraćanja od procesa nema i mislim da se lista već formira i ne isključujem da će se na njoj naći zvučna imena, vjerovatno i sam Thaçi. Biće obuhvaćeni zločini na Kosovu, kao i oni koje je počinila OVK poput silovanja, egzekucije, trgovine organima. I konačno, nakon odlaska EULEX-a u junu zapadni saveznici žele da se raščisti sa militantima u politici", istakao je za "Dnevnik" neimenovani diplomata.

U ovom trenutku je nejasno pod čijom će jurisdikcijom biti tribunal, pretpostavlja se da će taj proces voditi Savjet Evrope.

Skopski analitičar Albert Musliu kaže da je ideja o formiranju tribunala u osnovi dobra jer će se preko specijalnog suda kolektivna krivica individualizovati.

Priština traži pomoć SAD

Priština bi mogla da se saglasi da se formira tribunal ako bi sjedište tog suda bilo na Kosovu i ako bi se sudilo prema kosovskim zakonima, piše list "Tribuna". Institucije Kosova traže diplomatsku pomoć SAD u dijalogu koji se o tome vodi u Briselu. Prema prvom nacrtu, predviđeno je da tribunal bude otvoren u nekom od gradova zemalja članica EU.

S druge strane vrijedi pomenuti da se Clint Williamson, tužilac Tasko Force koji vrši istragu navoda Dicka Martyja o trgovini organa, sastao sa zamjenikom premijera Hajredinom Kuçijem i ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Rexhepijem, ali ne i sa njihovim šefom, piše list "Tribuna".

Neobično je da se premijer ne sastane sa takvim zvaničnicima koji dolaze u posjeti Kosovo, i sigurno da ne bi izostala promocija sastanka na njegovom Facebook profilu, Twitteru ili Instgramu. Ali ovoga puta premijer Thaçi je imao jak motiv da izbjegne ovakav susret.

Kako prenosi portal "Tribuna", na pisanje lista "Express" jedini razlog zbog čega je premijer Hashim Thaçi izbjegao sastanak sa tužiocem Clintom Williamsonom je što je Thaçi također jedan od predmeta istrage od strane Task Force-a kojeg vodi tužilac.