Još jedna zvjezdica na zastavi?

Predstavnici crnogorske zajednice Kosova predali su danas kosovskim institucijama inicijativu za službeno priznanje Crnogoraca kao zajednice. Oni traže da se izmjeni dio Ustava koji reguliše pitanje priznatih zajednica.

"Inicijativa za uređivanje formalno-pravnog položaja crnogorske zajednice u Republici Kosovo" je danas dostavljena predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi, predsjedniku Skupštine Kosova Jakupu Krasniqiju i predsjedniku Vlade Kosova Hashimu Thaçiju.
Kako je saopštio Info centar Crnogoraca Kosova inicijativu su, po prvi put, potpisali predstavnici svih udruženja i partija koje okupljaju crnogorsku zajednicu na Kosovu.
"To je pokazatelj kompaktnosti crnogorske zajednice po pitanju od suštinskog značaja za položaj Crnogoraca na Kosovu", navodi se u saopštenju.
Ističe se da je izostavljanjem crnogorske zajednice iz Ustava Kosova učinjeno da ova manjina ne može da zaštiti svoje posebnosti.
Inicijativa ocjenjuje da bi ustavno priznanje crnogorske zajednice i dodjeljivanje adekvatnog broja rezervisanih mjesta autentičnim predstavnicima Crnogoraca Kosova u Parlamentu Kosova, doprinijelo poboljšanju položaja zajednice.
"Ovim činom bi se ispunila obećanja koja je crnogorska zajednica dobijala proteklih godina sa najviših državnih adresa o svom skorom ustavnom priznanju i potvrdila doslijednost i opredjeljenost kosovske politike da sve etničke zajednice korektno i ravnopravno tretira” navodi se.
Ističe se da će priznanje Crnogoraca u Ustavu Kosova biti od "koristi za dalji razvoj i jačanje inače prijateljskih odnosa između Kosova i Crne Gore".
Ustav Kosova priznaje pet manjinskih zajednica, i to srpsku, tursku, bošnjačku, romsku i goransku. Svi oni imaju svoja garantovana mjesta u Skupštini Kosova.