Ipak neće biti premješten u Mitrovicu

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je danas da je međunarodni tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova najavio podnošenje žalbe na odluku o premještanju Olivera Ivanovića iz pritvora u Prištini u pritvorsku jedinicu u Mitrovici.

Gudeljević je u izjavi Tanjugu navela da zbog toga, u međuvremenu, lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ostaje u pritvorskoj jedinici u Prištini.

Međunarodni sudija iz Osnovnog suda u Mitrovici izdao je naredbu da Ivanović bude premješten u pritvorsku jedinicu u Mitrovici nakon što je branilac osumnjičenog podnio zahtjev za premještaj, ističući nekoliko problema u vezi sa uslovima u pritvorskoj jedinici u Prištini, kao i problem zbog udaljenosti između mjesta pritvora i mjesta stanovanja sa kojim se suočavaju njegova porodica i advokat.

"Pretpretresni sudija smatra da ne postoje bezbjednosni problemi kada je u pitanju lična bezbjednost pritvorenika tokom njegovog boravka u pritvorskoj jedinici u Prištini, kao i da njegova prava nisu ugrožena. Međutim, član 33 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija predviđa, između ostalog, da prilikom smještanja lica u određeni objekat 'treba uzeti u obzir lokaciju trenutnog ili stalnog boravka njegove porodice'", rekla je Gudeljević.

Ona je istakla da je međunarodni tužilac iz Kancelarije Specijalnog Tužilaštva Kosova (KSTK) najavio da će podnijeti žalbu na odluku sudije o premještaju.

"Vijeće međunarodnih sudija u Osnovnom sudu u Mitrovici donijeće konačnu odluku. U međuvremenu, osumnjičeni ostaje u pritvorskoj jedinici u Prištini", kazala je portparolka Euleksa.

Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara, a tereti se da je učestvovao u ratnim zločinima iz 1999. godine i poslijeratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Ivanoviću je međunarodni sudija odredio jednomjesečni pritvor.