Moja borba je bila politička

Premijer Kosova, Hashim Thaçi priznao je za EuroNews da njegova uloga u oslobodilačkom ratu nije bila na prvoj liniji fronta.

"Bio sam daleko od linije frontova u ratu. Moja borba je bila politička. Mi smo pobjedili Srbiju zajedno sa međunarodnom zajednicom i ovo je bila velika pobjeda", rekao je Thaçi kada je upitan da li je on lično ubio ili je dao naredbu da neko bude ubijen, prenosi KTV.

Njemu je u emisiji bilo postavljeno i pitanje o navodnim optužbama iz izvještaja Dicka Martzja o organima.

"Nikada nisam izdao naređenja koja bi kršila međunarodno pravo. Mi smo kršili zakone Miloševića, koji su bili diskriminatorski. Što se tiče navoda o organima, po prvi put sam o tome čuo iz izvještaja Dicka Martyja. Nikada ne bih povjerovao da je jedan vojnik UÇK-a uzimao organe civila. Ovo je jedna veoma naučno-fantastična priča u koju ne mogu povjerovati. Niko u to ne vjeruje", rekao je Thaçi.

On kao najteži trenutak smatra trenutak potpisivanja sporazuma sa Srbijom, rekavši da Kosovo i Srbija nisu naučili da žive u miru. Premijer Kosova je također upitan i o visokom kriminalu i korupciji, ali je on odgovorio da je Kosovo zabilježilo veoma veliki napredak u borbi protiv ovih pojava.

Thaçi je rekao da će njegova stranka i dalje biti prva na Kosovu i nakon parlamentarnih izbora ove godine.

Cijeli intervju možete pogledati OVDJE!