Prije juna

Očekuje se da Kosovo ode na izbore prije juna. Izvori lista "Tribuna" su rekli da ovaj preuranjeni rok za izbore odgovara i vladajućoj partiji - PDK, ali postoje i drugi važni razlozi za održavanje izbora prije juna.

Skupština Kosova najkasnije do juna ove godine treba da usvoji paket vladavine prava, paket koji će biti poslan od strane Vlade i gdje je uključena i rekonstrukcija EULEX-a, odnosno podjela ove misije na tri dijela, stvaranje evropskog suda za navodne zločine iz izvještaja Dicka Martyja i promjena nekih zakona koji su zahtjevani od procesa stabilizacije i pridruživanja.

Usvajanje paketa u obliku međunarodnog ugovora, gdje će biti tražena apsolutna većina glasova u Skupštini, je uslov koji ima Kosovo, kako bi u oktobru sljedeće godine dobilo odobrenje za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Da bi ova odluka bilo dobijena u oktobru i da ne ostane za još godinu dana, kada će EU imati nove organe zbog izbora, Kosovo treba stoga da donese najnoviji paket u junu.

Rok u junu također se odnosi i na činjenicu da EULEX-u prolazi vrijeme u ovom mjesecu. Stoga su međunarodni zvaničnici objasnili za list "Tribuna" da planiraju da se na izbore ode brzo, sa namjerom da zemlja u junu ima novu funkcionalnu vladu i skupštinu, jer je u ovom sazivu veoma teško vjerovati da ovaj paket može proći...