Dogovor vlade Kosova i Srbije

Srbija će na teritoriji Kosova biti zastupljena svim vidovima telekomunikacija, počev od fiksne i mobilne telefonije, do digitalnog TV prenosa, piše danas dnevnik "Tribuna".

O tome su se dogovorili vlade Kosova i Srbije, navodi list precizirajući da će odluka biti potpisana sutra u okviru dokumenta Plan djelovanja Telekoma, u koji je imao uvid.
Od dana kada Kosovo bude dobilo trocifreni telefonski kod, njegova vlada je obavezna da u roku od 12 mjeseci omogući prisustvo telefonksog operatera Srbije sa stalnom licencom za koju će biti raspisan tender u skladu sa standardima EU, precizira prištinski dnevnik.
I prije nego što Kosovo dobije telefonski kod, srpski operater mobilne telefonije će na Kosovu imati privremenu licencu koja će važiti najmanje do januara 2015. godine.
Na osnovu sporazuma, na Kosovu će funkcionisati i srpski operater fiksne telefonije, a licencu će dobiti ogranak jedne srpske kompanije registrovana u saglasnosti sa kosovskim pravilima, navedeno je u dokumentu, piše list.
Sporazmum takođe predviđa i srpske operatere za prenos televizijskih signala, uključujući i digitalni zemaljski prenos, navodi "Tribuna".