Potrebna intervencija britanske vlade

Britanski Ambasador Jan Cliff, potvrdio je da se politika na Kosovu mješa u preduzeća, čak je, kako kaže, bilo slučajeva da je morala da interveniše i britanska vlada. On je pozvao na oslobađanje ključnih sektora privrede iz ruku politike.

Mješanje politike Kosova u preduzeća je otišlo do te mjere da je bila potrebna direktna intervencija britanske vlade. Ovi slučajevi su sada poznati i ambasadoru Velike Britanije na Kosovu Janu Cliffu.
Iako ne govori o imenima kaže da je bilo slučajeva kada je bila potrebna i intervencija ministra za Evropu u britanskoj Vladi Davida Lidingtona za rješavanje ovog problema.
U intervjuu za ”Zëri”, ambasador Cliff, govori o izazovima koje ima Kosovo u vezi sa mješanjem politike, čak kaže da smatra da političari često na privredu gledaju iz prizme lične koristi.
Otvoreno kaže da Agencija za privatizaciju i Nezavisna komisija za rudnike imaju jako ispolitizovane sopstvene strukture.
Traži da se očiste ključni privredni sektori od uticaja politike.
Cliff je u intervjuu govorio i o najnovijim hapšenjima EULEX-a, očekivanjima rezultata istrage za trgovinu organima, nesprovođenju zakona i pitanju ”Trepče”.