LDK počinje razgovore sa AAK i VV za rušenje vlade

U ponedjeljak u 16:00 časova će se održati sjednica Generalnog vijeća Demokratskog saveza Kosova (LDK). Sastanak će biti održan zbog pokušaja stezanja obruča da nakon tri nedjelje (u martu) dođe do rušenja Vlade Thaçi. U stvari za ovaj sastanak je predloženo da na dnevnom redu bude "Razmatranje i usvajanje izvještaja o lokalnim izborima 2013. i pripremama za opšte izbore". Ali očekuje se i najava o rušenju vlade.

Na sastanku LDK-a održanom u petak, lider Isa Mustafa je objasnio predsjednicima ogranaka LDK-a da neće ni na koji način prihvatiti prijedlog o mogućem nastavku rezervisanih mjesta za manjine za još jedan mandat, a samim tim i očekuje se da će izborna reforma doživjeti krah, te da LDK prihvata da se na izbore ode i sa ovim starim izbornim sistemom.

Izvori iz LDK-a su izjavili da su trenutno počeli pregovori sa dvije glavne opozicione partije radi koordinisanja o rušenju vlade Thaçi. Dobrom koordinacijom se očekuje da će doći do rušenja druge nedjelje marta, piše list "Bota Sot".

Trenutno se procjenjuje da Thaçi ne kontroliše više od 51 poslanika, što podrazumijeva da njegovih 51 poslanika ne mogu spasiti trenutnu vladu tokom prijedloga za izglasavanje nepovjerenja koje će biti predloženo marta mjeseca od strane LDK-a i kooridnirane opozicije.