Opravdani bunt akademaca

Poslije prošlonedjeljnih protesta studenata, rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gashi tokom vikenda podnio je ostavku, a na njegovo mjesto kao vršilac dužnosti imenovan je Naser Sahiti.

Gashijeva smjena došla je poslije najave studenata da će proteste nastaviti danas sa novim zahtjevom - za smjenu kosovskog premijera Hashima Thaçija. Pojedini članovi Upravnog odbora Univerziteta tvrde da je Sahitovo imenovanje nezakonito i "politički motivisano", a studenti su juče otkazali za danas najavljen nastavak protesta, uz upozorenje da "prate situaciju".
Bez obzira na broj povređenih demonstranata i pripadnika Policije Kosova, kao i uhapšenih u protestima u Prištini prethodnih dana, sagovornici Danasa poslanik Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova Rada Trajković i politički analitičar iz Prištine Azem Vllasi procjenjuju da Kosovu  za sada ne prijeti repriza nemira koji potresaju BiH. Ipak, ne slažu se oko uzroka studentske pobune u Prištini - Vllasi tvrdi da su razlozi čisto akademske prirode, dok Rada Trajković upozorava na ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo građana.
- Cijeli prostor bivše SFRJ je na agendi događaja u BiH, jer su sve elite duboko korumpirane, a narod koji se drži u izolaciji sada pokušava da temu etničkih granica zamjeni socijalnom pravdom. Albansko stanovništvo na Kosovu se, uprkos velikom siromaštvu i nezadovoljstvu boraca nekadašnje OVK, najteže pokreće na socijalne nemire, jer su okupirani nacionalnim projektima i mržnjom prema Srbina. Na posljednjoj sjednici kosovskog parlamenta poslanici albanskih opozicionih stranaka bavili su se događajima iz vremena pokojnog Slobodana Miloševića, a ne aktuelnim događajima u Prištini, gdje su i sve škole zatvorene - kaže za Danas Rada Trajković.
Ona ocjenjuje da "albanskom društvu na Kosovu tek predstoji interesantan period, jer je kriminalizovano liderstvo stvorilo sirotinju koja može da se regrutuje za različite projekte, uključujući i masovan odlazak mladih Albanaca u Al-qaedu“.
- Na Kosovu samo 20 odsto stanovništva nije egzistencijalno ugroženo, a od toga pet odsto živi na visokoj nozi. Kosovski Albanci protiv siromaštva bore se na dva načina - kao studenti, zahtjevima za promjenu korumpirane vlasti i odlaskom u Al-qaedu, odakle šalju video poruke sa strašnom mržnjom prema SAD, koje Vlada Kosova promoviše kao svog glavnog saveznika. Vlast se protiv demonstranata bori upotrebom sile i hapšenjem, a protiv drugih normativnim aktima pokušavajući da donese zakon protiv učešća građana Kosova u stranim vojskama - ističe Rada Trajković.
Azem Vllasi smatra da protesti u Prištini "nemaju nikakve sličnosti sa događajima u BiH, jer je riječ o strogo studentskim zahtjevima". On napominje da "razlozi za ekonomsko i socijalno nezadovoljstvo različitih slojeva društva postoje uvijek i svuda, pa i na Kosovu, ali da događaji u Prištini nisu ništa više od opravdanog bunta akademaca“.
- Ovdje su studenti opravdano revoltirani jer se objelodanilo da se rektor Univerziteta prilikom unapređenja u neka akademska zvanja koristio nedozvoljenim radnjama. Oni žele da ih uče pravi ljudi, a ne oni koji su se bavili falsifikatima. Ostavkom rektora Gashija djelimično su ispunjeni njihovi zahtjevi, jer studenti traže i da se preispitaju sva unapređenja i stečene akademske titule, kao i da se ukine Upravni odbor Univerziteta, koji smatraju produženom rukom vlasti. Ako se protesti nastave, to će biti samo zbog ispunjenja i ovog drugog dijela studentskih zahtjeva - objašnjava Azem Vllasi.