Tribunal za zločine na Kosovu od 1998. do 2000.

Ako se ne bude mijenjao postojeći nacrt statuta novog tribunala za zločine na Kosovu od 1998. do 2000., neće biti amnestije lica koja su počinila krivična djela.

Prenoseći dijelove nacrta statuta u koji tvrdi da je imala uvid, "Tribuna" navodi da "novi tribunal za zločine na Kosovu predviđa jurisdikciju nad fizičkim licima nezavisno od funkcije koju obavljaju", a oni koji se nađu pred ovim sudom u zavisnosti od krivičnog djela mogu biti osuđeni na doživotnu robiju.
Za krivična djela koja su učinjena tokom perioda od 1998. do 2000. neće biti amnestije, iako su u pitanju najviši kosovski funkcioneri, piše Tribuna i navodi izvode iz nacrta statuta da "jedan zvaničnik koji je optužen, nezavisno da li je predsjednik države, premijer ili zvaničnik vlade, ne može biti amnestiran od krivične odgovornosti ili umanjenja kazne". 
Činjenica da je kriminalno djelo počinio neki niži službenik, to njegovog rukovodioca ne oslobađa krivične odgovornosti u slučaju da se utvrdi da je on imao saznanja o tom krivičnom djelu, navodi list. 
"Činjenica da je optuženo lice djelovalo na osnovu naredbe vlade ili rukovodioca neće ga osloboditi od krivične odgovornosti", precizirano je u nacrtu statuta novog tribunala. 
Međutim, pored zatvorske kazne, Komora Suda tribunala može izreći presudu o konfiskaciji imovine za koju se konstatuje da je stečena nezakonitim djelima ili putem kriminalnih radnji. 
Novi tribunal, čiji nacrt statuta je pripremila Evropska unija, zajedno s nekoliko država članica, a kako je ranije pisao ovaj dnevnik, baviće se mogućim slučajevima ratnih zločina u periodu 1998. do 2000. godine, a na osnovu izvještaja specijalnog izvjestioca Parlamentarne skupštine SE Dika Martija. 
Tribunal će, prema pisanju "Tribune", biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde. 
Prema tom listu, sjedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Eulexa, biće van Kosova i kosovskog sudskog sistema, da bi se obezbjedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbjedonosnih rizika.