Dvije godine nakon polaganja kamena temeljca

Najavljena sa puno pompe, izgradnja Središnje džamije u Prištini u naselju Dardania, nakon polaganja kamena temeljca, skoro dvije godine kasnije, ništa nije urađeo.

Glasnogovornik Islamske zajednice Kosova Ahmet Sadria, kaže za "lajmi.net" da je to ogroman projekt što je i izazvao kašnjenje početka izgradnje objekta.
On također dio krivice za kašnjenje prebacuje na Opštinu Priština.
"Očekujemo da će nam do kraja marta predati detaljni projekat, sa kojim ćemo dobiti i građevinsku dozvolu od opštine, kako bi odredili dan početka radova. Krivica zbog kašnjenja je i na opštini koja ne dopušta početak radova zbog detaljnog projekta", kaže Ahmet Sadria.
Od 136 firmi i samostalnih projektanata koji su konkurisali projektima, 81 projekat je predat u zadatom vremenskom roku. Među onima koji su konkurisali bilo je i mnogo svjetski poznatih arhitekata i projektantskih firmi .
Odabran je projekat koji je izradila jedna firma iz Turske.
"Odabrali smo pobjednički projekt projektanske firm iz Turske. Međutim, opština nije dopustila početak izvođenja radova dok se ne upoznaju sa pojedinostima o projektu. Očekujemo da će se sa radovima početi do sredine proljeća, maja mjeseca", rekao je Ahmet Sadria.
U žiriju za izbor projekta bili su različiti profesionalci iz svojih oblasti iz zemlje i inostranstva.
Žiri su sačinjavali: Amir Pašić, Naim Tërnava, Sabri Bajgora, Ibrahim Numan, Attilio Petruccioli, Muhamet Morina i Jusuf Xhibo.