Arhiv

Rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gashi podnio je sinoć ostavku na tu funkciju poslije višednevnih protesta studenata.

”S obzirom da je situacija na Univerzitetu Priština, koja je nastala zbog spoljnih uticaja postala previše složena, podnosim neopozivu ostavku na mjesto rektora prištinkog univerozteta ‘Hasan Priština”, u cilju normalizacije stanja.
U saopštenju se navodi da je to odlučio “nakon konstantnih pritisaka”, koji su prema njegovim riječima “bili nepošteni i sa dubokim političkim implikacijama jedne grupe studenata, dijela društva i određenih političkih krugova”.
On je kazao da je odgovorno vodio univerizitet i zatražio da o bilo čijoj odgovornosti svoju riječ daju organi univerziteta.
“S obzirom da se nad univerzitetom vrši pritisak i da je dovedeno u pitanje njegovo funkcionisanje, odlučio sam da podnesem ostavku ubeđen da će nakon ovog čina univerzitet nastaviti da slobodno obavlja svoj posao”.
Gashi ističe da je u cijelom ovom slučaju nevin. 
“Moja ostavka ne podrazumijeva da bježim od odgovornosti koja se traži od svih, i u tome ohrabrujem organe univerziteta da to odrade do kraja”.
Upravni odbor Univerziteta u Prištini usvojio je ostavku rektora Gashija, koju je on dostavio sinoć nakon televizijskog obraćanjana u centralnom dnevniku RTK-TV1, a poslije dvonedjeljnih protesta studenata.
Studenti su tražili ostavku rektora i mnogih drugih profesora, kao i pokretanje istrage povodom navoda o zloupotrebama na univerzitetu.
Naime, Koha ditore je objavila da su mnogi profesori prištinskog univerziteta a među njima i rektor, objaviljivali svoje radove u fiktivim naučnim časopisima u Indiji i nekim drugim azijskim zemljama, te tako lažirali svoja doktorska zvanja.
U petak tokom protesta pred Rektoratom Univerziteta u Prištini povređena je 71 osoba, među kojima je i 31 policajac. Portparol Policije Brahim Sadrija izjavio je da su učesnici protesta prvi započeli incidente i napali i povrijedili pripadnike policije različitim tupim predmetima.
Trideset jednoj uhapšenoj osobi je odreden pritvor u trajanju do 48 sati.
Među njima su i direktor nevladine organizacije DIPRED Ilir Deda i odbornik Skupštine opštine Priština iz pokreta Samoopredjeljenje, Ili Hoxha. Koha net je javila da je tu odluku potvrdio prištinski advokat Tom Gashi. Oni su osumnjičeni za ”napad na službeno lice sa teškim posledicama”.