Branimir Stojanović, novoizabrani gradonačelnik Gračanice

Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave (MALS), zatražilo je ponavljanje svečane sjednice Skupštine opštine Gračanica po važećim zakonima o lokalnoj samoupravi.

Ministarstvo administriranja lokalne samouprave Kosova saopštilo je danas da nisu ispoštovane zakonske procedure prilikom inauguracione sjednice Skupštine opštine Gračanica koja je održana 24. decembra ove godine.
"Ministarstvo lokalne samouprave je od organa opštine Gračanica zatražilo da preduzme hitne zakonske mjere za održavanje inaugurativne sjednice onako kako je to predviđeno zakonodavstvom na snazi u Republici Kosovo", navedeno je u saopštenju, ali nije objašnjeno koja je zakonska procedura prekršena.
Pojedini mediji izvještavali su da na inaguracionoj sjednici nije bilo obilježja Kosova, a da je bila istaknuta zastava Republike Srbije.
Ministarstvo je saopštilo i da će preko svojih zvaničnika nadgledati ostvarivanje zahtjeva za ponovno održavanja inaugurativne sjednice i potpisivanja svečane izjave odbornika i gradonačelnika.
"Odbornici Skupštine opštine Gračanica i gradonačelnik ne mogu preduzeti mjere koje imaju pravni efekat do davanja nove svečane izjave, kako je predviđeno zakonom o lokalnoj samoupravi", piše u saopštenju.
Prema zakonu o lokalnoj samoupravi, gradonačelnik opštine može biti razriješen dužnosti odlukom Vlade Kosova u roku od trideset dana ukoliko se smatra da je gradonačelnik prekršio Ustav i primjenljive zakone.
Zahtjev MALS-a je uslijedio pošto je novi gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović danas i zvanično preuzeo dužnost od Bojana Stojanovića.