Pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova ROSU

Međunarodni tužilac podigao je optužnice protiv 11 pripadnika jedinice specijalne policije Kosova ROSU zbog maltretiranja Srba na dužnosti prije skoro godinu dana, nakon zajedničke istrage od strane EULEX-a i inspekcije kosovske policije.

"Optužbe se odnose na navodno nasilje počinjeno 8. januara od strane 11 kosovskih policajaca protiv 10 privedenih kosovskih Srba, koji su sad oštećene stranke", kaže se u saopštenju EULEX-a.
Kosovska policija je uhapsila 10 Srba dan ranije, tokom proslave pravoslavnog Božića, te ih je preko noći zadržala u pritvorskoj jedinici u Prištini. Policija ih je pustila ubrzo nakon što su saslušani na sudu za prekršaje u Prištini.
EULEX je saopštio da je do nasilja došlo dok je policija privodila uhapšene Srbe iz pritvorske jedinice do suda za prekršaje, kao i na samom sudu.
Kosovska policija saopštila je da je u to vrijeme privela Srbe iz sigurnosnih razloga i radi daljnjih provjera. Kosovski mediji izvještavaju da su njih desetorica bili nadležni za pratnju Aleksandra Vulina, šefa srbijanske kancelarije za Kosovo, tokom njegove posjete Gračanici, jednom od najsvetijih mjesta za pravoslavne Srbe.
Ramadan Ilazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir u Prištini, izjavio je da se ta hapšenja ne bi trebala loše odraziti na sveukupnu opredjeljenost policije u smislu bezbjednosti kosovskih Srba.
"Međutim, ono što se desilo u Gračanici treba proći kroz pravosudni proces, i ako se desilo nešto protivzakonito, onda se trebaju preduzeti propisne disciplinske mjere," izjavio je Ilazi za SETimes.
Gradonačelnik Mitrovice Krstimir Pantić kaže da ta hapšenja, kao i pritisak na Prištinu od strane srbijanske vlade i međunarodne zajednice, pokazuje da je važno osigurati bezbjednost kosovskih Srba.
"Srbi ne vjeruju kosovskom pravosuđu i policiji i to s pravom, to je ključni problem. Priština bi trebala pokazati da joj je stalo do prava Srba, ne samo riječima, nego i djelima", izjavio je Pantić za SETimes.
Pantić je također izjavio da je sticanje povjerenja kosovskih Srba u lokalnu policiju i pravosuđe od posebne važnosti za sprovedbu Briselskog sporazuma, kao i za postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine.
Do optužnice je došlo kratko vremena prije nego što će se 16 bivših pripadnika srbijanskog ministarstva unutrašnjih poslova koji rade na Kosovu početi integrisati u kosovsku policiju, kao potez preduzet u cilju jačanja sigurnosti kosovskih Srba.
Belul Beqaj, politički komentator i univerzitetski profesor na Koledžu Universum u Prištini, kaže da je poruka odaslana od strane EULEX-a upitna - da je ona bila dobronamjerna, ali da su posljedice nesretne.
"Napokon, lice zbog kog su oni pod istragom [Aleksandar Vulin] nije ni trebao imati pristupa Kosovu, jer on sprovodi državnu politiku Srbije unutar države Kosova," izjavio je Beqaj za SETimes.
Drugi stručnjaci saglasni su da taj postupak policije predstavlja pitanje vezano za vladavinu prava i da nije trebao imati političkih implikacija.
"Šire implikacije su da bi on trebao jačati povjerenje u vladavinu zakona i u kosovske institucije u svim zajednicama," izjavio je Ardian Arifaj, politički komentator za kosovski dnevnik JNK.
Ilazi kaže da vlade i Kosova i Srbije moraju postupati zrelo i ne dozvoliti da takvi predmeti poremete ili ugroze tekući proces normalizacije odnosa.
"Motiv za incident nije bio etnički vezan, nego je bio povezan s vršenjem ovlaštenja. Kosovska policija obavlja dobar posao u smislu osiguranja bezbjednosti i sigurnosti svih građana, bez obzira na njihovu etničku pripadnost," izjavio je Ilazi.
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je saopštenje u kom se kaže da je odgovornost za moguće nezakonite postupke individualna.
"Ona se ni na koji način ne može pripisati cijeloj grupi koja je bila na dužnosti," rečeno je iz ministarstva.