Obavezuje ih Briselski sporazum

Zamjenica premijera Kosova Edita Tahiri, koja predvodi i delegaciju Kosova u razgovorima sa delegacijom Srbije, danas je izjavila da briselski sporazum od 19. aprila obavezuje novoizabrane gradonačelnike opština da poštuju kosovske zakone i da sarađuju sa institucijama Kosova.

Tahiri je, kako prenosi list "Epoka e re", rekla da ukoliko među novoizabranim gradonačelnicima opština bude takvih koji će odbiti da primjene kosovske zakone, oni neće biti dio lokalnih opštinskih institucija.
Prema njenim riječima, konstituisanje novoizabranih skupština opština i opštinskih organa će biti obavljeno po odredbama kosovskih zakona, i oni će funkcionisati u okviru ustavnog poretka Kosova.
"Legalni opštinski organi u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru zemlje su rezultat izbora od 3. novembra koji su održani u skladu sa zakonima Republike Kosova, kako se potvrđuje i u sporazumu iz Brisela", kazala je Tahiri.
"Kosovo je usvojilo Zakon o amnestiji kako bi se stvorila politika međusobnog povjerenja za one građane Srbe koji su u prošlosti ilegalno djelovali. Mislim da su lokalni izbori i Zakon o amnestiji stvorili uslove za gašenje ilegalnih opština i stvaranje legalnih opština i njihovo uključivanje u državni sistem Kosova", rekla je Tahiri.
Ona je ocijenila da je saradnja sa institucijama Kosova zakonska i demokratska obaveza i da su toga svjesni novoizabrani predsjednici opština na Kosovu.
"Izabrani u ovim opštinama (sa srpskom većinom) su svjesni ovih promjena u političkoj realnosti koje se zasnivaju na sporazumu iz Brisela i njihova saradnja je zakonska i demokratska obaveza. Ako bude onih koji će odbiti da primjene kosovske zakone, ostaće van legalnih opštinskih institucija Republike Kosovo, i istovremeno dovesti u pitanje evropsku budućnost", rekla je Tahiri.