U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi

Zvanična Priština je obećala da će oduzeti mandat svakom novom funkcioneru u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom koji odbije da položi zakletvu u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Predsjednici tih opština i članovi opštinskih skupština ne znaju šta da rade.

Lokalni izbori 3. novembra koji su po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova održani na čitavoj teritoriji potvrdili su za legitimne predstavnike uglavnom kandidate sa Građanske liste Srpske (GIS), političke partije koja ima podršku zvaničnog Beograda.
Najveći dio rukovodstva ove liste je ranije bio u ilegalnim stukturama.
I bez obzira što su učestvovali na izborima koje je organizovalo Kosovo, kažu da će raditi u skladu sa uputstvima koje dobiju iz Srbije i prema srpskim zakonima
Ali, u Ministarstvu za lokalnu samoupravu su rekli da novi predsjednici opština i članovi opštinskih skupština već od prvog radnog dana moraju da rade u skladu sa zakonima Kosova.
Besnik Osmani, generalni sekretar ovog ministarstva je rekao da će svi morati da prođu kroz istu zakonsku preoceduru inauguracije i formiranja opštine.
”Ne vjerujem da će da odbiju. Sadržaj zakletve je vrlo uobičajen. Koliko smo do sada kontaktirali sa onima koji su pobijedili, ni jedan nije rekao da će da odbije nego su svi pitali kada će to biti”, rekao je Besnik Osmani, generalni sekretar Ministarstva za lokalnu samoupravu.
”Ali, u slučaju da se neko predomisli i da to ne uradi, zakon predviđa da gubi mandat”, naveo je Osmani.