Ukoliko budu zadržani rezervisani mandati

Poslije pobjede liste "Građanska inicijativa Srpska" u devet opština otvoren joj je put da i po zakonu može da ospori svaku odluku Skupštine Kosova, kažu analitičari.

Srbi garantovanim mandatima i onima koje će osvojiti na parlamentarnim izborima ubuduće mogu da postanu druga snaga i moći će da blokiraju odluke većine.

Dok opozicija tvrdi da neće dozvoliti nastavak rezervisanih mandata za manjinske zajednice, PDKK još uvijek nije iznijela nikakav stav.

Poslije pobjede liste "Građanska inicijativa Srpska" u devet opština, otvoren joj je put da i po zakonu može da ospori svaku odluku Skupštine Kosova, kažu analitičari.

Po njihovom mišljenju, realna snaga liste koju podržava Beograd će biti potvrđena i na opštim izborima ukoliko budu zadržani mandati rezervisani za Srbe u Skupštini Kosova.

Dok opozicija kaže da neće prihvatiti da Srbi i dalje imaju rezervisane mandate, Demokratska partija Kosova još uvijek nije iznijela svoj stav.

Ako se predsjednici opština albanskih političkih partija ponose brojem opština u kojima su pobjedili na posljednjim izborima, to bi mogao da radi i premijer Srbije Ivica Dačić.

Kandidati Liste Srpska koju je formirao sam Dačić su pobjedili u devet opština isto onoliko u koliko je pobjedio LDK Ise Mustafe.

Na prvom mjestu je PDK koja će voditi 10 opština. Tri opštine je osvojila partija koju vodi Ramush Haradinaj, dvije partija Behgjeta Pacollija i jednu partija Albina Kurtija.