Politički lideri na Kosovu su izgubili viziju i svoje orijentacije

Imam Velike Džamije u Prištini, Shefqet Krasniqi je u intervjuu za list "Tribuna" komentarisao izjave lidera AAK-a Ramusha Haradinaja vezane za islam.

Imam Krasniqi je ocijenio da su politički lideri izgubili viziju i svoje orijentacije, i prema njegovim riječima, oni su umorni od uzastopnih propusta, a da bi se spasili, kako kaže on, spas traže u međunarodnoj podršci.

"Spram nečijeg nastupa "Veći katolik od Pape", žrtvujući svoj vjerski identitet zarad karijere, čini čovjeka dosta smiješnim i kontraverznim pred onim poznavaocima historijskih prilika na Balkanu. S ciljem, kao i mnogi drugi, da preko negiranja svog vjerskog identiteta dobiju simpatije Zapada, naši lideri zaboravljaju da svakim danom gube domaću podršku, podršku naroda. Koliko ja znam demokratija znači 'vladavina naroda' a ne vladavina stranaca'", rekao je Krasniqi.

Prema njegovim riječima, izjave Haradinaja da je on "rođen kao musliman, ali ne zna zašto je musliman jer nijednom u životu nije bio u džamiju" će oštetiti njegovu partiju i potencijalno biračko tijelo.

"U stvari, mislim da je on sadašnje glasače izgubio, oni su mu odavno okrenuli leđa, od onomad kada su njegovi poslanici iskazali mržnju prema islamu i muslimanima i kada je njegova stranka i formalno priznala Kqira (Anton Kqirën) koji je u stilu ožalošćenih Srba, tugovao zašto Milošević nije pobio i umanjio 1.9 muslimana Albanaca, kao što je to uradio masakrirajući narod u Bosni", rekao je on.

U ovom intervjuu, imam Krasniqi je govorio i o tome kako je spreman da u svoju džamiju dočeka Haradinaja, i pozvao ga, kao i sve političke lidere da se okrenu Allahovom putu.