Redakcija na bosanskom jeziku RTK

Redakcija na bosanskom jeziku od 2001. godine aktuelizuje najvažnije probleme bošnjačke zajednice na Kosovu, trudeći se da što vjerodostojnije predstavi realnost u kojoj se živi kaže Sanela Bilalović, urednica redakcije na bosanskom jeziku RTK.

Redakcija na bosanskom jeziku Radio televizije Kosova, postoji od 2001. godine. Od tada do danas program se postepeno razvijao aktuelizujući najvažnije probleme bošnjačke zajednice. Dok su vijesti u početku trajale 5 minuta, do danas su proširene na 15 i emituju se radnim danima, a gledaoci su svakog petka u prilici da pogledaju magazinsku emisiju "Mostovi", koja obiluje reportažama, analizama, intervjuima baveći se raznim temama, od politike do životnih priča običnih ljudi.

"Bosanskim programom obuhvaćene su mnoge teme koje interesuju Bošnjake sa Kosova, ali i Bošnjake u regionu", istakla je Sanela Bilalović, urednica redakcije na bosanskom jeziku RTK, gostujući u jutarnjem programu RTK2.

Mirela Dupljak kaže da iako na Kosovu živi relativno mali broj Bošnjaka, ima puno interesantnih tema.

Dževahira Kolenović ističe da redakcija na bosanskom jeziku svojim programom pokriva sva mjesta na Kosovu i da zahvaljujući timskom radu, imaju kvalitetan program.

Cilj redakcije, prema Saneli Bilalović, jeste da obuhvati sve ono što je prioritetno za bošnjačku zajednicu na Kosovu, a i van Kosova, kako bi napravili most saradnje među ljudima, aktuelizujući probleme bošnjačke zajednice i kako bi što vjerodostojnije predstavili stvarnost u kojoj se živi.

Redakcija na bosanskom jeziku se zalaže da u svoj program uvrsti i što više zabavnog programa i dječijih emisija.

Nedjeljni magazin Mostovi, emituje se svakog petka u 15:15 sati, a repriza je u ponedeljak u 13:15, dok su vijesti na programu svakog dana od 16:15 časova. Program na bosanskom jeziku takođe se može pratiti i na socijalnoj mreži You Tube na kojoj postoji i zvanični kanal RTK.