Siromaštvo jedan od glavnih uzročnika

Povodom međunarodnog dana djece, u Prištini je održana dvodnevna konferencija u organizaciji UNICEF-a, na kojoj su predstavljeni podaci ove organizacije. Romska, Aškalijska i Egipćanska djeca najveće žrtve siromaštva na Kosovu, upozorava UNICEF.

Pravilna i redovna ishrana žena i djece na Kosovu i dalje predstavlja osnovni problem. Prema izvještaju UNICEF-a o ishrani djece školskog uzrasta, 15.5 posto je nerazvijeno, dok je 4.7 posto djece na Kosovu ozbiljno nerazvijeno.

Svjetski dan djeteta obilježava se kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema djeci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se djeca suočavaju, kaže Oktavian Bivol regionalni savjetnik UNICEF-a.

"Cio region je u posljednjih 10-15 godina postigao veliki napredak u poboljšanju dječijeg zdravlja, smanjenja mortaliteta djece i unaprijeđenja dječije ishrane. S druge strane, situacija u regionu je još uvijek nejednaka, i dalje postoje razlike u zemljama regiona, pa čak i među etničkim grupama, a to je i fokus ove konferencije. Naš cilj je da se poboljša stanje one dječije grupe čije je zdravlje ugroženo", zaključuje Bivol.

Prve godine života smatraju se najvažnijom razvojnom fazom sa doživotnim posljedicama po zdravlje, razvoj i odrastanje djece, smatra profesor Univerziteta u Notingemu, Kevin Braun.

Nasilje nad djecom ima dugoročne posljedice na psihičko i fizičko stanje djeteta. Seksualno nasilje, fizičko nasilje nad djecom, sve to ima uticaja na rast i razvoj djeteta. Ako je dijete mlađe od 5 godina, svaki vid nasilja će ozbiljno ugroziti njegovo zdravlje, a to će se izraziti kroz njihov otežan govor i nemogućnost socijalizacije.

Pitali smo naše sugrađane koliko su upoznati sa pravima djeteta i da li su nekada koristili fizičko nasilje kao mjeru vaspitanja, poručuje profesor Braun.

Prema istraživanju UNICEF-a, zdravstveno stanje porodilja na Kosovu je najugroženije u odnosu na druge zemlje u okruženju i u Evropi.

"Velika pomoć je potrebna majkama koje očekuju svoje prvo dijete, jer je ovo za njih jedno novo iskustvo. Kada se beba rodi, trudnicama je neophodna pomoć, kada su u pitanju fizičke i emocionalne promjene. Ovo je za žene veliki izazov, kako bi postale dobri roditelji", izjavila je na konferenciji Karen Vitaker, ljekarka zdravstvene zaštite.

Novorođenčad i mala djeca su najugroženija, jer ne mogu sama brinuti o sebi, kaže direktor Evropske škole za zdravlje majki i novorođenčadi.

"Mi se fokusiramo na razvoj djece u ranijim godinama, zato što znamo da je ovo najvažniji period za razvoj djece, kako njihovog zdravlja, tako i njihovog daljeg razvoja. Znamo da se dječiji mozak najviše razvija u prve tri godine, to govorimo i roditeljima, da bi znali šta mogu da urade kako bi se mozak njihove djece optimalno razvio”, kaže Điorđio Tamburlini, direktor Evropske škole za zdravlje majki i novorođenčadi.

Na konferenciji je zaključeno da je siromaštvo jedan od glavnih uzročnika lošeg zdravstvenog stanja pojedine djece na Kosovu. U izvještaju UNHCR-a stoji da je najgora situacija u zajednicama Roma, Aškalija i Egipćana.