Dok je još uvijek popularno u narodu

Na Kosovo se vratio ponosan što mu je pomogao prije 14 godina ali velike zasluge daje i svojim prijateljima iz UÇK i ističe njihov doprinos koji su dali Kosovu. Ali, danas, više od decenije i po okončanju rata, bivši američki diplomata James Rubin se nada da će doći vrijeme kada će ratno krilo shvatiti da je bolje da se povuče sa vlasti dok je još uvijek popularno u narodu i da ne čeka da bude suviše kasno.

U intervjuu koji je dao za list "Zëri", Rubin se sjeća najtežeg vremena za Kosovo, govori o svojim prijateljima iz UÇK i o njihovom doprinosu tokom rata ali im upućuje i jasnu poruku.

"Nadam se da će ljudi koji su bili toliko značajni za vašu revoluciju i za vašu slobodu imati dovoljno pameti da se na vrijeme povuku dok su na vrhu uspjeha", rekao je Rubin za "Zëri".

Rubin je rekao da ne želi da bude kao nekadašnje diplomate State departmenta iz vremena kada se odlučivalo sa kojim krilom žele da sarađuju i da Kosovari ne treba da očekuju da će on da dolazi da im govori šta treba da rade.

"Ne želim da budem kao kancelarijski miševi iz ministarstva za spoljne poslove koji govore 'hoću da sarađujem sa ovim ili onim iz UÇK'. Ko smo mi da pravimo takve izbore. Nemojte da očekujete da ja dolazim ovdje i da vak govorim ko treba da bude u vašem rukovodstvu", rekao je Rubin.

On je podsjetio da je tokom rata bilo i evropskih zemalja koje su oštro kritikovale Ameriku da podržava zemlju koja bi mogla da postane radikalno islamska.
Poslušajte intervju na engleskom: