U ratu u Siriji preko 100 osoba sa Kosova

Obavještajni izvori su za list "Gazeta Express" izjavili da je u ratu u Siriji do sada uključeno 100 Kosovara, koji su, prema istom izvoru u rat otišli u ime džihada, ali ima i onih koji su otišli radi pljačke i ratnog plijena.

"Neki Kosovari odlaze i brzo se vraćaju, a neki ostaju duže. Njihov broj varira, ali se može reći da je broj onih koji su do sada otišli u Siriju preko 100", navodi za list "Express" obavještajni izvor.

"Male grupe od po 2 ili 3 osobe putuju preko aerodroma 'Adem Jashari" put Turske. Ali do sada nismo našli dokaze kako bi potvrdili organizaciju putovanja Kosovara prema Siriji", rekao je isti izvor.

Među onima koji su javno izrazili podršku za odlazak u Siriji u ime džihada je i Haris Tërnava, sin muftije Kosova Naima Tërnave. Naim Tërnava je u nedavnom intervjuu za RTK izjavio da je Islamska zajednica Kosova, na čijem je čelu on, pokušavala sve kako ne bi dozvolila Kosovarima da odlaze u Siriju.

Ali kako se čini nije ga poslušao ni njegov sin, pošto je on javno na njegovom Facebook profilu izrazio spremnost da ode da ratuje u Siriju.

"Svakog dana sve više i više ima volju da odem u Shaaaam u ime Allaha. Jeste li i vi samnom braćo da umremo u ime Allaha", napisao je Haris, sin Naima Tërnave.

Sin Naim Tërnave još uvijek nije otišao u Siriju, ali kosovska obavještajna vjeruje da je tamo preko 100 Kosovara.

"Ne postoji zakonska osnova da se zabrani odlazak ovih ljudi u Siriju i kada postoje sigurne informacije da oni odlaze", rekli su izvori.

Ali kosovsko zakonodavstvo ima mogućnosti za krivično gonjenje osoba koji su povezani sa terorističkim organizacijama, i ovo je predviđeno i Krivičnim zakonom, od 139-143 člana.

Izvori lista kažu da za sada ima dokaza da Kosovari ne ratuju samo na strani sirijske opozicije koji su na terenu predstavljeni kao Oslobodilačka vojska Sirije.

"Ima kosovskih grupa koje su se pridružile i grupi 'Tewhid' i 'Nusra'", rekli su izvori lista "Expres" iz kosovske obavještajne, koji su direktno potvrdili da Kosovari nemaju kontakte sa elementima Al-Kaide.

List "Express" također piše da Albanci u Siriji kako bi preživjeli ratne situacije postaju dio operacija ratnih pljački.

"Oni u Siriji odlaze sa malo novca. Tamo postaju dio onih koji dijele ratni plijen", rekao je jedan od izvora.

Umiješanost u ovim aktivnostima, dokaze koje ima kosovska obavještajna i smrt nekih Kosovara u Siriji je uznemirilo i Skupštinu Kosova.

Ratna pljačka je ustvari kada muslimanski vojnici ulaze u područja gdje žive nemuslimani, i tokom protjerivanja onih koji su neposlušni im se oduzima imovina. Ovo je također dozvoljeno i prema islamskim vjerskim odredbama.

Posljednja žrtva sa Kosova u Siriji potvrđena i od strane porodice je 22-godišnji Pajtim Olluri, koji je ubijen u sukobima početkom septembra ove godine.

Halit Maliqaj (31) iz Tirane, Ermal Xhelo iz Vlore, Nimetullah Imeri (38) i Sami Abdullahu iz Skoplja, Rasim Zeqiri iz Gostivara, Muaz Ahmeti (23) iz Preševa, Naman Damolli sa Kosova, su samo neka od imena Albanaca koji su do sada ubijeni u borbama protiv režima Bashara Al Assada.