Delegacija kod predsjednice

Šef Posmatračke misije EU Roberto Gualtieri na sastanku s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom istakao da će prisustvo Misije pomoći povećanju povjerenja i uspjehu demokratskog procesa.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga primila je danas delegaciju Posmatračke misije EU koju predvodi Roberto Gualtieri. Jahjaga je istakla da u potpunosti podržava Posmatračku misiju Evropske unije, čije će prisustvo pomoći uspostavljanju demokratskih standarada u izbornom procesu, saopšteno je iz predsjedničkolg kabineta, prenosi Anadolu Agency.
Kosovska predsjednica je podsjetila da do dolaska evropskih posmatrača, koji će posmatrati lokalne izbore 3. novembra na cijeloj teritoriji Kosova, dolazi nakon razmjene pisama između nje i visoke predstavnice Catherine Ashton. Prema riječima Jahjage, kosovske institucije su maksimalno angažovane kako bi se obezbjedili slobodni, časni i demokratski izbori, što će omogućiti izbor legitimnih i legalnih predstavnika.
Šef Posmatračke misije EU Roberto Gualtieri zahvalio se kosovskoj predsjednici na podršci i istakao da će prisustvo Misije pomoći povećanju povjerenja i uspjehu u demokratskom procesu na Kosovu.
Predsjednica Jahjaga je, takođe, ocijenila da su lokalni izbori od velikog značaja zato što će se održati istovremeno na cijeloj teritoriji Kosova, te da su izuzetno značajni za srpsku zajednicu na Kosovu, a posebno u opštinama na sjeveru Kosova gdje po prvi put imaju mogućnost da izaberu svoje legitimne i legalne predstavnike koji će ih predstavljati u političkom i institucionalnom životu Kosova.