Samuel Žbogar

Preko 100 posmatrača EU biće raspoređeno širom Kosova tokom izbora i ovo će biti prvi put da EU nadgleda lokalne izbore.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Samuel Žbogar izjavio je danas da ubistvo carinika EULEX-a vidi kao poruku protiv održavanja izbora na severu Kosova. Žbogar je nakon ceremonije potpisivanja Memoranduma o saradnji sa kosovskim institucijama tokom održavanja izbora, ocjenio da napad od protekle nedjelje ne sme nikog da uplaši, prenosi Anadolu Agency.
"Napad koji se desio protekle nedjelje treba da ubjedi sve na sjeveru da to nije budućnost koju oni žele. Naprotiv, oni žele sasvim drugačiju budućnost, a ne da žive u strahu da će i dalje biti takvih slučajeva. Razlika se može napraviti izlaskom na izbore i izborom nove budućnosti", poručio je Žbogar, koji je i Specijalni predstavnik EU za Kosovo.
Inače, Memorandum o saradnji - koji su potpisali Kancelarija EU na Kosovu, Centralna izborna komisija Kosova i kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova - predviđa da posmatrači EU nadgledaju predstojeće lokalne izbore, 3. novembra, na Kosovu.
Preko 100 posmatrača EU biće raspoređeno širom Kosova tokom izbora i ovo će biti prvi put da EU nadgleda lokalne izbore.
"Vrlo je važan usjpešan tok izbora. Sve zavisi od političke volje samih subjekata koji učestvuju na izborima, ali, bez sumnje, posmatračke misije mogu biti instrument koji će podsjetiti građane da su pod nadzorom i da će se na kraju dati nezavisna i objektivna procena izbora", kazao je Žbogar.
Predsjednica CIK-a, Valdete Daka je ocjenila da nadgledanje lokalnih izbora od strane EU ima poseban značaj za Kosovo.
"Nadam se da u ovom periodu neće imati šta da se nadgleda te da će izvještaj koji će otići s Kosova na dan izbora biti pozitivan", kazala je Daka. 
Ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi kazao je da će Kosovska policija olakšati rad posmatračima EU i da će im olakšati dopremanje posmatračke opreme. Na čelu posmatračke misije biće italijanski evroposlanik Roberto Gualtieri.