Veliki broj zaraženih

Iako nije u istoj razmjeri kao u prošlosti, tuberkuloza i dalje izaziva zabrinutost na Kosovu, pošto broj zaraženih osoba je još uvijek veliki.

Prema riječima stručnjaka, u toku godinu dana na Kosovu od tuberkuloze prosječno oboli oko 900 građana, a jedan oboljeli može inficirati oko 15 osoba u toku godinu dana. Ova statistika našu zemlju stavlja na drugom mjestu po najvećem postotku oboljelih u Evropi, odmah nakon Rumunije i Moldavije, koje se nalaze zajedno na prvoj poziciji.

Na nivou zemlje najviše oboljelih je u regionu Prištine i Uroševca, gdje opštine Uroševac, Elez Han, Lipljan i Štimlje imaj najveći broj oboljelih, dok u Prizrenu i Đakovici taj broj je manji.

Na osnovu ovih podataka, stručnjaci koji se bore protiv tuberkuloze zatražili su pomoć i od novinara, da u njihovim izvještajima obavjeste javnost o riziku koji predstavlja ova bolest i mogućnostima njenog liječenja. Doktori stručnjaci Xhevad Kurhasani i Ilir Begoli su u utorak organizovali obuku za novinare koji djeluju u Đakovici, tražeći od njih da što više pišu o ovoj temi, jer je liječenje i dalje najbolji način za borbu protiv tuberkuloze.

"Važno je da novinari obavijeste građane da redovno idu u posjete ljekaru, jer sada postoje mogućnosti prevencije i liječenja tuberkuloze. Građani trebaju znati da je liječenje ove bolesti na Kosovu besplatno i obavlja se o državnom trošku, a zna se da je liječenje dosta skupo i procjenjuje se da će koštati oko 50 eura po pacijentu", rekao je Xhevad Kurhasani.

Inače, prema riječima stručnjaka, iako su uslovi života znatno poboljšani, a mogućnosti liječenja su bolji, na Kosovu i dalje postoje slučajevi kada pacijenti umiru od tuberkuloze, fenomen koji se može povećati, jer se stalno povećava i siromaštvo u našoj zemlji i pogoršava se način života.