Gračanica

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na Kosovu Milorad Trifunović pozvao je predstavnike domaćih i međunarodnih institucija da učine sve u pravcu rasvjetljavanja sudbine nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnost

Povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih lica, u Gračanici kraj Prištine održan je skup u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova, javlja reporter agencije Anadolija.
Na skupu je učestvovalo 100-tinjak članova porodica nestalih, mještana Gračanice i okoline. Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu Milorad Trifunović izjavio je da će sa skupa biti upućena poruka predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija da učine sve u pravcu rasvjetljavanja sudbine kidnapovanih i nestalih lica, bez obzira na njihovu nacionalnost. Trifunović je zatražio da se pitanje nestalih uvrsti u dnevni red pregovora Beograda i Prištine u Briselu.
"Ko je pomenuo rasvjetljavanje sudbine nestalih? Beograd i Prištinu podsjećam da su obećali da će prva tema u briselskim razgovorima upravo biti tema rasvjetljavanje sudbine kidnapovanih i nestalih. Zašto o tome ne pričaju?", zapitao se Trifunović.
On je istakao da su Srbi i Albanci uspjeli da pokrenu zajedničku borbu za rješavanje sudbine nestalih lica.
"Mi to radimo već dvije-tri godine. Mi smo zajedno išli u ambasade, mi smo zajedno pokušali da uputimo apel za rasvjetljavanje sudbine svih koji su na Kosovu nestali. Međutim, i dalje tapkamo u mjestu", poručio je Trifunović.   
Na protestu je govorila i poslanica Skupštine Kosova Rada Trajković, koja je rekla da odgovorne za sudbinu nestalih i kidnapovanih treba tražiti u vrhu vlasti.
"Određeni ljudi koji su vršili kidnapovanje, pa i ubijanje, nalaze se na istaknutim mjestima vlasti. Vrlo je teško međunarodnoj zajednici da ljude koji su na vlasti na jedna način proglasi odgovornim, iako znamo da se odgovori nalaze tu. Da ne bi bilo istrage svi pokušavaju da ćute", kazala je Trajković.
Prema podacima Udruženja kidnapovanih i nestalih lica, na Kosovu je još uvijek nerasvjetljena sudbina preko 1.700 lica, među kojima je oko 500 Srba i drugih nealbanaca.