Otvoreno pismo Bernda Borchardta i Hajredina Kuçija

Zastrašivanje svjedoka na Kosovu uzelo je maha, ocjenili su danas Bernd Borchardt, šef EULEX-a i zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi.

U otvorenom pismu upućenom medijima, Bernd Borchardt, šef misije EU na Kosovu (EULEX) i zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi, pozvali su predstavnike kosovskih medija da ne zatrašuju sudske svjedoke svojim pisanjem o njima.
"Pravni sistem na Kosovu, kao drugi pravni sistemi, zavisi od iskaza svjedoka. Svjedoci su, po sopstvenoj prirodi, ranjive i, veoma često, krhke osobe. Oni veoma često žive u strahu od davanja iskaza. U interesu je javnosti – kao i u interesu Kosova – da se osigura da svakom svjedoku bude omogućeno da iznese svoj iskaz", navodi se u pismu.
"Nažalost, situacija je potpuno suprotna: zastrašivanje svjedoka u ovoj zemlji je uzelo maha. Šta nekim ljudima izgleda kao igra, osobi koja se trudi da služi pravdi, kada je potrebno, predstavlja prijetnju po život. Svjedoci koji su donijeli važnu odluku da posvjedoče i da omoguće sprovođenje pravde treba da budu pohvaljeni, umjesto da javno budu zastrašeni zbog svoje hrabrosti.
Zastrašivanje svjedoka se ne čini samo kroz upućivanje direktnih prijetnji nekoj osobu. U zemlji kao što je Kosovo, sama objava povezana sa moralom njegovog/njenog iskaza dovoljno je da oni budu zastrašeni i da odbiju da svjedoče, iz straha za svoje živote", ističe se u otvorenom pismu.
Dodaje se da je žalosna činjenica da mnogi novinari vjeruju da oni služe javnom interesu time što objavljuju informacije koje treba da ostanu povjerljive, kao što su informacije o svjedocima, osumnjičenim osobama, ili bilo kakve druge informacije u vezi sa istragom ili suđenjem. Napominje se da je u mnogim zemljama širom svijeta standardizovano da, u takvim slučajevima, prioritet bude dat sudskim procesima.
"U drugim zemljama u regionu postoje Kodeksi novinarstva koji to priznaju. Na primjer, u Bosni i Hercegovini, taj Kodeks navodi da će dnevne novine i nedjeljnici izbjegavati objavljivanje identiteta svjedoka u sudskim postupcima povezanim sa ratnim zločinima, kao i objavljivanje identiteta njihovih rođaka i prijatelja. Novinarski Kodeksi u Norveškoj, Austriji, Albaniji, Danskoj i Bugarskoj imaju slične odredbe povezane sa privatnošću osoba uključenih u sudskim pretresima”, kaže se u pismu.
Ističe se da je moralno i etički pogrešno i neodgovorno da se objavljuju imena svjedoka, fotografije i lični detalji, koji mogu izazvati strah za njihove živote i porodice i dovesti javno mnjenje do nivoa koji opstruira pravdu.
Bernd Borchardt i Hajredin Kuçi, koji je i ministar pravde, navode da građani Kosova i pravosudne institucije, koje posvećuju svoje živote borbi protiv kriminala, zaslužuju bolje. "Građani Kosova su zainteresovani da budu svjedoci sprovođenja pravde. Pravosudnim institucijama treba da bude omogućeno da to učine", zaključuje se na kraju pisma.