Kosovo počinje rješavati probleme piraterije i krivotvorene robe

Krivotvorenjem robe i internet piraterijom smanjuju se poreski prihodi i region čini neprivlačnim za investitore. Preduzeća na crnom tržištu koja prodaju piratovanu muziku i filmove nanose štetu ekonomiji u regionu.

Akciona grupa uspostavljena od strane kosovske vlade u cilju zaustavljanja prodaje krivotvorene robe pokazuje rezultate i pridružuje se trendu regionalnih vlasti koje sve agresivnije rade na eliminaciji piratskih materijala.

Vlasti su oduzele više hiljada krivotvorenih CD-ova i DVD-ova tokom prve sedmice nakon što je vlada 16. augusta objavila da će imati nultu stopu tolerancije za pirateriju.

"U prvim kontrolama, tržišna inspekcija zaplijenila je 10.000 kopija CD-ova sa stranom muzikom, filmovima i kompjuterskim softverom... i ako se pokaže da su oni krivotvoreni, onda će uslijediti pravni postupci protiv prodavača tih proizvoda,” izjavio je za SETimes Valon Kashtanjeva, direktor kancelarije za autorska prava pri Ministarstvu kulture.

Kashtanjeva kaže da se ti materijali smatraju piratskim jer su vlasnici autorskih prava u inostranstvu, a niko na Kosovu nije ovlašten za prodaju tih snimaka. On kaže da većina zaplijenjenih materijala predstavlja filmove i englesku muziku koji se prodaju za jedan euro po komadu, što je mnogo niže od prave tržišne cijene.

Jedinica za kibernetski kriminal kosovske policije, koja je u sklopu te akcione grupe, vrši istragu o preko 200 internet adresa koje su prijavili vlasnici autorskih prava, a koje navodno proizvode krivotvorene materijale. Većina tih linkova vezana je za stranu muziku i filmove.

“Nadam se da ćemo vrlo uskoro biti u mogućnosti blokirati te sajtove," kaže Kashtanjeva.

Eksperti već dugo vremena kritikuju krivotvorenu robu kao štetnu za ekonomiju. U zemljama Balkana koje poboljšaju zaštitu intelektualnih prava smanjit će se piraterija, povećati poreski prihodi, a region će postati privlačniji za strane investitore.

Vlade u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj imaju odjeljenja koja prate kršenje propisa o intelektualnoj svojini. Posebno je Srbija 2011. zbog piratskog softvera bila na gubitku od skoro 87 miliona eura.

Kosovska policija je prošlog mjeseca uhapsila Emrusha Thaçija, vlasnika firme "EmraCom" iz Prištine, zbog optužbi za kršenje autorskih prava, poresku utaju i kršenje zakona protiv krivotvorenja.

"Na osnovu policijske istrage, uhapšeni je u ime kompanije potpisivao lažne ugovore s jednom drugom kompanijom i obezbjeđivao autorska prava za sve proizvode koje je proizvodila treća kompanija, čime je ta treća kompanija oštećena za nekih 30 miliona klikova na YouTubeu," izjavio je za SETimes glasnogovornik kosovske policije Brahim Sadriu.

Vlasti su saopštile da su slijedeće na meti knjižare koje ilegalno štampaju i distribuiraju školske udžbenike i time krše propise o autorskim pravima.

Šef tržišne inspekcije Ruzhdi Shehu kaže da će akciona grupa raditi i na graničnim prijelazima.

"Kosovska carina je dio te akcione grupe i ona će pružati podršku zakonskim ovlaštenjima u smislu granične kontrole takvih proizvoda, to jest, preciznije, protiv piratskih materijala koji se uvoze iz drugih zemalja. U tom smislu, svaki uvezeni proizvod koji nema odgovarajuću zakonsku dokumentaciju bit će oduzet, a bit će preduzete i pravne radnje protiv onih koji pokušavaju te proizvode plasirati na domaće tržište," izjavio je Shehu za SETimes.

Artan Zeneli iz štamparske kuće "Buzuku" u Prištini, izjavio je za SETimes da on podržava te napore.

"Alarmantno pitanje je što se školski udžbenici objavljuju bez kriterija i protivno obavezama vezanim za autorska prava," izjavio je on.