Zbog čega se diže tolika prašina

Šefica Administrativne Kancelarije Vlade Kosova za sjever Adrijana Hodžić ocijenila je danas da nema razloga dizati tenzije oko duplih plata koje primaju pojedini Srbi - i iz kosovskog i iz srpskog budžeta.

"Nije mi jasno zbog čega se baš sada digla tolika prašina oko duplih plata na Kosovu, i u čemu je problem. Koliko sam ja upoznata jedni dovode u pitanje moralnu odgovornost primaoca jer neke porodice nemaju nijedno primanje i drugi razlog je navodno to što se druga plata isplaćuje iz prištinskog budžeta. Po meni, niti prvi niti drugi argument ne piju vodu", navela je Adrijana Hadžić.
 
U saopštenju dostavljenom ageniciji "Beta" ona je navela da moralnu odgovornost za duple plate "treba da snose oni koji su tu drugu platu iz Prištine dogovorili još prije više od deset godina" i da je to "djelo onih rukovodioca koji su sastavljali te platne spiskove, a ne sami radnici".
 
"Gdje je tada bila ta moralna odgovornost? Na kraju krajeva, ukoliko se neko i odrekne te kosovske plate, ne razumijem kako to može poboljšati finansijsku situaciju onih porodica koje ionako nisu na tim platnim spiskovima", navela je službenica Vlade Kosova.
 
Prema njenim riječima, argument da je nemoralno primati novac iz kosovskog budžeta nema nikakvog smisla, naročito poslije potpisivanja Briselskog sporazuma.
 
"Ono što bi u narednom periodu trebalo da se promjeni, jeste racionalnije raspoređivanje fondova za plate iz oba budžeta sa ciljem da se poveća broj radnih mjesta umjesto da neki primaju duple plate. Priča o duplim platama je svakako dodatni pritisak na obične građane i dodatno otežava ionako tešku i konfuznu situaciju na terenu", navela je Adrijana Hodžić.