Različiti stavovi o izbornom procesu

Diplomatski krugovi negiraju, a srpski političari na Kosovu i Metohiji ne isključuju mogućnost odlaganja lokalnih izbora na Kosovu, pišu danas srbijanski mediji.

Prema pisanju beograskog lista "Danas", teško je reći da li će jučerašnja izjava predsjednice Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka, da do sada nije pregovarano o dizajnu glasačkih listića za predstojeće lokalne izbore, staviti tačku na medijsku agoniju, koju na ovu temu već nekoliko dana forsiraju ona sama i pojedini srpski zvaničnici.

Prema Operativnom planu CIK Kosova, rok za otvaranje tendera za izradu glasačkih listića ističe 24. avgusta, a njihov dizajn trebalo bi da bude usvojen do 25. septembra.

Međutim, Valdete Daka, prema pisanju lista "Danas" tvrdi da se, u skladu sa Briselskim sporazumom, opštinsko glasanje najavljeno za 3. novembra na cijelom Kosovu sprovodi po zakonima Kosova, a zvanični Beograd insistira na statusnoj neutralnosti glasačkih listića i OSCE.

Srpski list "Danas" u sjedištu EU juče nije mogao dobiti zvaničan stav Brisela u ovom sporu i da li, makar i teoretski postoji mogućnost da se lokalni kosovski izbori odlože za april 2014, kako je ranije najavljivano u pojedinim međunarodnim krugovima.

Dobro obavješteni briselski izvori tvrde da nema šanse da se izbori odlože, jer su na zahtjev zvaničnog Beograda već jednom pomjereni od 9. oktobra na 3. novembar. Isti krugovi kažu da se neće tolerisati ni eventualna obrazloženja beogradske strane, ako se glasanje ne sprovede na cijelom sjeveru Kosova.

Kako je listu "Danas" nezvanično rečeno, izborni materijali bili su tema briselskih pregovora prije nego što je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga saopštila da će se lokalni izbori na Kosovu održati 3. novembra, a pitanje glasačkih listića trebalo bi da se razjasni u narednih desetak dana.

Drama zbog glasačkih listića sa simbolima Kosova u pojedinim briselskim krugovima tumači se kao "zalet" obje strane za bolju pregovaračku poziciju.