Dva glavna prioriteta

Dva glavna prioriteta Kosova u okviru procesa evropskih integracija su proces pregovaranja o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i proces ispunjavanja kriterijuma za viznu liberalizaciju, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaçi danas u Prištini na prvom sastanku Pregovaračke ekipe Kosova za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijer je istakao da je otpočinjanje pregovora o SSP-u između Kosova i Evropske unije (EU) istorijski trenutak u evropskim integracijama Kosova, javio je dopisnik agencije Anadolija
“Sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju biće prvi ugovorni sporazum koji nudi jasnu perspektivu u pravcu punog učlanjenja Kosova u EU”, kazao je Thaçi.
On je kazao da je proces liberalizacije viznog sistema, koji je jako važan za građane, jedan od glavnih prioriteta kosovske vlade i da je zato potrebno ispuniti tražene kriterijume.
“Tražim od svakog od vas da aktivnosti i obaveze koje proizilaze iz procesa liberalizacije viza i pregovora o SSP-u tretira kao najveći mogući prioritet”, kazao je Thaçi.
Ministarka evropskih integracija Vlora Qitaku, kao glavni pregovarač u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU-om, izjavila je da je Vlada Kosova još u februaru formirala Pregovaračku ekipu koju čine ministar inostranih poslova, ministar trgovine i industrije, ministar poljoprivrede, šumarstva i seoskog razvoja, ministar finasija, ministar ekonomskog razvoja i ministar pravde.
“Pregovaračka ekipa će imati mandat da vodi pregovore na političkom nivou i da ponudi jasan politički okvir za tehničke pregovore. Što se tiče pregovorača i radnih grupa složili smo se sa Evrospkom komisijom da se pregovori organizuju kroz tri radne grupe: Radna grupa za trgovinska pitanja, za približavanje zakonodavstva i za politiku saradnje”, kazala je Qitaku.
Ona je istakla da kosovska vlada očekuje da pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju počnu na jesen ove godine i da se završe na proljeće iduće godine.
“O Sporazumu će se pregovarati u nekoliko rundi, počevši sa dijelom o trgovini koji čini substancijalni dio SSP-a. Smatramo da će biti 4-5 zvaničnih sastanaka na nivou ministarske delegacije i veći broj sastanaka na tehničkom nivou. Većina sastanaka će biti održana u Bruxellesu”, kazala je ministarka Qitaku.
Zamjenik ministra trgovine i indrustrije, koji predvodi Radnu grupu o trgovinskim pitanjima, Berbard Nikaj je izjavio da Kosovo ima iskustva u pregovaranju u oblasti trgovine, imajući u vidu da je Kosovo na pragu potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini.
Na sastanku je rečeno i da će SSP imati pravni status međunarodnog sporazuma, te da će imati od 500 do 800 stranica svrstanih pod 10 naslova.