Reeker u Prištini

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Philip Reeker pohvalio je Vladu Kosova na postizanju Sporazuma sa Srbijom, kao i početak njegove primjene.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Philip Reeker pohvalio je danas u Prištini Vladu Kosova na postizanju Sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom u Briselu, kao i početak njegove primjene. Reeker je nakon susreta sa premijerom Hashimom Thaçijem, ocjenio da Briselski sporazum vodi Kosovo ka Evropskoj uniji, javlja agencija Anadolija.
"Vidimo veliki napredak u regionu posljednjih nedjelja. Želim da pohvalim postizanje Sporazuma i početak njegove primjene. Ratifikacija Sporazuma vodi Kosovo ka Evropskoj uniji", kazao je američki diplomata.
On se na konferenciji za novinare osvrnuo i na Zakon o amnestiji, naglasivši da je Zakon važan dio Brriselskog sporazuma i da je za dobrobit Kosova.
"Drago mi je da Skupština i Vlada Kosova nastavljau da ispunjavaju svoje odgovornosti zato što će to biti jedan suštinski korak u primeni sporazuma. Ovaj zakon je proizašao iz dijaloga i oko njega je postignuta saglasnost u Briselu. Bio je podržan i od eksperata SAD-a, EU i naši pravni savjetnici su pomogli u tom procesu. Zato, vas ohrabrujem da iskažete ozbiljnost koju je Kosovo pokazalo tokom proteklih godina”, poručio je Reeker.
Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Philip Reeker, je osudio sprovođenje nasilja nad Skupštinom od strane pokreta "Vetëvendosje", rekavši da takva djela nisu dobra za zemlju.
Reeker se ranije danas u Prištini sastao i sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom s kojom se složio da je od velike važnosti primjena Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Kako je saopšteno iz predsjedničkog kabineta, Reeker je kazao da su Kosovo i region Balkana zabilježili napredak na putu integracija, te je ocjenio značajnim i učešće Kosova u regionalnim inicijativama i njegov doprinos njima.
Kosovska predsjednica Jahjaga je naglasila da je Kosovo postalo važan faktor mira i stabilnosti i da bi mu uključivanjem u sve regionalne inicijative na ravnopravan način sa drugim učesnicima, bilo omogućeno da doprinese zajedničkim pitanjima i otvaranju novog poglavlja u odnosima zemalja regiona.
Reeker je u trodnevnu posjetu Kosovu stigao sinoć, a za danas su predviđeni i njegovi odvojeni susreti sa liderima opozicije, predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom i predsjednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramushem Haradinajem.