Uklanja se član 3 i zakon odlazi na Skupštinu

Dan pošto Nacrt zakona o amnestiji nije usvojen u Skupštini Kosova, Vlada Kosova je na današnjem zasjedanju iznela novi nacrt, iz kojeg je u cjelini izbačen član 3, koji je bio sporan zbog amnestije krivičnih djela za počinioce južno od Ibra.

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojila izmjene u nacrtu Zakona o amnestiji, uklanjanjem član 3., koji je za mnoge poslanike Skupštine Kosova bio sporan, javlja agencija Anadolija.

Izmenjen nacrt Zakona o amnestiji biće ponovo poslat Skupštini na razmatranje sljedeće nedjelje. Zamjenik premijera Hajredin Kuçi je izjavio da nacrt Zakona o amnestiji, koji prizilazi iz Briselskog sporazuma sa Srbijom juče u Skupštini nije prošao, pa je normalno da se izmjeni.

"Juče Zakon o amnestiji nije prošao u Skupštini i normalno je da Vlada obavi novu proceduru Zakona o amnestiji, ali sa izmenama. Nakon konsultacija s premijerom, složili smo se da član 3. uklonimo iz nacrta Zakona. Takođe, dodaćemo član da sva krivična djela koja za rezultat imaju tjelesne povrede i ubistvo neće biti amnestirana", kazao je Kuçi.

Kuçi, koji je i ministar pravde, kazao je da izmjena nacrta Zakona postignuta u saglasnosti sa opozicinom partijama, Demokratskim savezom Kosova i Alijansom za budućnost Kosova. On je ocjenio da se čini da u vezi člana 5, koji proizilazi iz Briselskog sporazuma, postoji saglasnost.

U međuvremenu se saopštenjem oglasio i Samuel Žbogar, šef Kancelarije Evropske unije i Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu. On je, kako se navodi u saopštenju, sa velikim zanimanjem pratio skupštinsku raspravu i glasanje o Zakonu o amnestiji.

"Evropska unija podvlači značaj usvajanja Zakona o amnestiji, koji će omogućiti da se nastavi sa primjenom prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Razumemo zabrinutosti iznete u javnosti i tokom debate u Skupštini i uvažavamo ih kao važan doprinos poboljšanoj verziji zakona. Računamo na to da će sve odgovorne strane razmisliti o podukama debate i složiti se oko potrebnih promena da bi Skupština mogla što pre usvojiti pravičan i transparentan zakon o amnestiji", navodi Žbogar.  

U Skupštini je juče, nakon višesatne žustre debate, za nacrt Zakona o amnestiji glasalo 70 poslanika, 21 poslanik je bio protiv, dok je dvoje apsteniralo. Nacrt Zakona u prvom razmatranju nije prošao, iako su ga vladajuća Demokaratska partija Kosova i opozicine partije Demokratski savez Kosova (LDK) i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) u načelu podržale, jer je za njegovo usvajanje bila potrebna dvotrećinska većina Skupštine, tj. 80 poslanika.